Robiąc zupę gulaszową na piątkowy obiad, zamieniam mięso na inny składnik. Smakuje mistrzowsko

Dodano:
Zupa gulaszowa z łososiem Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
To moje ulubione danie na piątkowy obiad. Biorę przepis na zupę gulaszową i tłuste mięso zamieniam na znacznie zdrowszą i smaczną rybę. Ugotowanie jest niemal błyskawiczne, a smak niezapomniany. Musisz spróbować.

To danie często robię na piątkowy obiad. Jedna prosta zmiana sprawia, że wykonanie znakomitej zupy gulaszowej staje się szybkie i przyjemne. Do mojego dania zamiast tłustej wieprzowiny czy mięsa wołowego dodaję filety z łososia. W delikatnym warzywnym bulionie z nutą papryki smakują one obłędnie, a potrawa nabiera lekkości. Jest też bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. To zdrowe danie z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoich bliskich.

Jak zrobić nietypową zupę gulaszową?

Wykonanie tradycyjnej zupy gulaszowej zajmuje sporo czasu, bo mięso musi „dojść”. Gdy zamienisz je na rybę, szykowanie dania będzie już niemal ekspresowe. Wystarczy bowiem, że przesmażysz warzywa, krótko podgotujesz je w bulionie, a potem jeszcze krócej podgrzejesz z nimi łososia. Po doprawieniu uzyskasz sycącą potrawę, idealną na piątkowy obiad. To co, spróbujesz?

Przepis: Zupa gulaszowa z łososiem

Pyszne danie na piątkowy obiad, którym zachwycisz bliskich.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
483 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 1 nieduża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 spore pomidory
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPaprykę opłucz, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz, potnij na talarki. Cebule pozbaw łupiny i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Filet z łososia oczyść z ości i podziel na mniejsze porcje.
  2. Smażenie warzywNa dnie głębokiego garnka rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj paprykę, marchew i pietruszkę. Chwilę podsmaż.
  3. Gotowanie zupy gulaszowej z łososiemWarzywa zalej bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie wrzuć pomidory. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez 7 minut. Wrzuć łososia i przyrządzaj zupę jeszcze przez 5 minut. Dodaj obie papryki, nieco soli i większą szczyptę pieprzu.

Jak podać pyszny piątkowy obiad?

Do tej zupy najczęściej gotuję makaron świderki lub ziemniaki. Możesz dodatek przyrządzić wraz z samą potrawą, ale wtedy konieczne będzie kontrolowanie jej gęstości i ewentualne dolewanie bulionu. W przypadku takiego przyrządzania makaronu polecam też od razu zjeść zupę — kluski z czasem się rozgotowują i przestają być smaczne.

Wskazówki dotyczące zupy gulaszowej z łososiem

Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć warzyw z puszki. Oszczędzisz czas, bo sparzanie, obieranie i krojenie nie będzie już konieczne. W chłodnym okresie roku zupa wyjdzie ci też smaczniejsza, bo pomidory szklarniowe nie są tak aromatyczne, jak te dojrzewające w słońcu. Piątkowy obiad z łososiem możesz również wzbogacić o inne smakowite warzywa np. brokuł, kalafior lub seler. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by zabielić ją śmietaną albo doprawić kurkumą, imbirem lub czosnkiem. Zamiast łososia do zupy gulaszowej możesz też wrzucić filety z innej ryby innych ryb np. dorsza, mintaja lub halibuta.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...