Te kruche ciastka robię raz-dwa, a zachwycają. To mój patent na halloweenowe łakocie na ostatnią chwilę
Kruche ciasteczka na Halloween to pyszny i tani wypiek. Co więcej, ich pieczenie i dekorowanie zapewnia doskonałą zabawę dla małych i dużych wielbicieli słodkości. Gwarantuję, że kruche ciasteczka z poniższego przepisu będą cieszyły się o wiele większą popularnością niż sklepowe słodycze. A do tego robi się je szybki, więc sprawdzą się, jeśli potrzebujesz łakoci na ostatnią chwilę.
Jak zrobić kruche ciasteczka na Halloween?
Kruche ciasteczka na Halloween piekę ze sprawdzonego przepisu i dekoruję dostępnymi w sklepach pisakami cukrowymi oraz innymi, gotowymi dekoracjami. Kupując dekoracje do ciastek, zwracam uwagę na skład. Obecnie bez problemu dostępne są dekoracje do ciast i ciasteczek o naturalnym, przyjaznym zdrowiu składzie, ale jeżeli nie chcesz z nich korzystać, to możesz udekorować kruche ciasteczka domowym lukrem lub roztopioną czekoladą białą, mleczną lub gorzką – wszystkie wersje przypadną dzieciom do gustu. Do dekoracji halloweenowych ciasteczek używam również dżemu o konsystencji galaretki.
Przepis: Kruche ciasteczka na Halloween
Ten przepis jest idealny nawet na ostatnią chwilę przed przyjęciem. Ciastka robi się szybko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 69 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 150 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Do dekoracji:
- cukrowe pisaki w kolorze białym
- cukrowe oczka
- ulubiona marmolada lub dżem
Sposób przygotowania
- Ucieranie masłaMiękkie masło przełóż do miski. Dodaj cukier i ucieraj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jasna, puszysta masa.
- Przygotowanie suchych składnikówMąkę tortową przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- Przygotowanie ciastaWybij jajko do miseczki i roztrzep mikserem, a następnie przelej do masy z masła i cukru. Dodaj również ekstrakt waniliowy i miksuj na niskich obrotach jedynie do połączenia się składników. Do mokrych składników stopniowo dodawaj mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Ciasto jest gotowe, gdy ma jednolitą konsystencję.
- ChłodzenieZ ciasta uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało. Jeżeli chcesz, żeby szybko się schłodziło, to podziel je na 2-3 porcje i każdą owiń folią przed wstawieniem do lodówki.
- Formowanie ciasteczekKruche ciasteczka możesz formować na dwa sposoby – odrywając niewielkie kawałki ciasta, robiąc z nich małe kulki i rozpłaszczając dłonią lub rozwałkowując ciasto na placek o grubości 5-7 mm oraz wykrawając kółka szklanką bądź foremką. Wskazówka: jeżeli masz foremki do ciastek w halloweenowych kształtach, to również możesz użyć ich do wykrawania ciasteczek.
- PieczenieGotowe ciasteczka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Wskazówka: możesz posmarować wierzch ciasteczek roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz kruche ciasteczka 15 minut lub do zrumienienia. Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- DekorowanieZa pomocą cukrowych pisaków zrób na ciastkach poziome paski, które będą imitowały bandaże mumii. Dodaj również cukrowe oczka i użyj dżemu w celu zrobienia ust lub innych wzorków.
Wskazówki: Smak kruchego ciasta możesz zmienić, dodając do niego różne aromaty np. aromat cytrynowy, aromat pomarańczowy, aromat migdałowy oraz zmielone orzechy lub migdały. Jeżeli chcesz dodać do ciasta np. połowę szklanki zmielonych migdałów, to zmniejsz ilość mąki pszennej o połowę szklanki. Możesz również zastąpić mąkę pszenną zmielonymi na pył płatkami owsianymi oraz połączyć mąkę pszenną z płatkami w dowolnych proporcjach. Wtedy masz pewność, że ciastka są bardziej wartościowe dla małych łasuchów.
Kruche ciasteczka z nadzieniem
Jeżeli upieczesz więcej kruchych ciasteczek, to możesz przełożyć je dżemem, marmoladą, kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub roztopioną czekoladą. Polecam też patent mojej koleżanki na szybką słodką przekąskę na Halloween. Zobacz, jak zmienić zwykłe ciastka owsiane lub biszkopty w śmieszne potworki. Zrobisz je błyskawicznie z gotowych produktów.