Słynny smakołyk cmentarny możesz zrobić w domu. Pańska skórka to same proste składniki

Dodano:
Pańska skórka Źródło: Shutterstock / annaj77
W centralnej Polsce nie ma Wszystkich Świętych bez wszechobecnej pańskiej skórki, smakołyku, który można kupić na początku listopada przed każdym cmentarzem. Te słodkie mordoklejki można też zrobić samemu.

Pańska skórka to słodki cukierek, typowa mordoklejka. Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale jedno jest pewne: bez pańskiej skórki trudno wyobrazić sobie klimat dnia Wszystkich Świętych w Warszawie, ale też w Małopolsce, gdzie pańska skórka również jest znana. Dla osób, które stąd pochodzą lub mają w tych regionach bliskich na cmentarzach, trudne może być do uwierzenia, że w innych częściach Polski pańska skórka jest smakołykiem zupełnie nieznanym.

Co to jest pańska skórka?

Pańska skórka lub panieńska skórka to domowej roboty cukierek. Zwykle jest sprzedawany zawinięty w biały papier. Jest twardy, ale po chwili trzymania w buzi mięknie i robi się klejący. Warto wiedzieć, że pańska skórka jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim. Co ciekawe, dawne słowniki podają, że cukierek ten był stosowany jako remedium na kaszel u dzieci. Dziś jednak trudno przypisywać mu lecznicze właściwości i najlepiej traktować pańską skórkę jedynie jako tradycyjny smakołyk.

Jak zrobić pańską skórkę?

Pańską skórkę można zrobić w domu i wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne. Tak naprawdę chodzi o to, aby połączyć słodki, gorący, gęsty syrop z ubitymi białkami. Ważne, aby przygotować do tego celu dużą misę do ubijania białek. Można też zmniejszyć ilość składników w przepisie o połowę, wówczas będzie to łatwiejsze.

Jeśli chcesz uzyskać dwukolorową pańską skórkę, nie mieszaj dokładnie syropu, lub podziel białą masę na części i dodaj syrop tylko do jednej z nich (ale wówczas jedynie połowę).

Przepis: Pańska skórka

Domowe cukierki na Wszystkich Świętych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
99 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki syropu malinowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 8 białek jaj

Sposób przygotowania

  1. Robienie syropu, ubijanie białekDo garnka wsyp cukier, dodaj miód, wodę i sok z cytryny. Gotuj ok. 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Mieszaj, aby nie przypalić. W dużej misie ubij na sztywno białka jaj.
  2. Robienie masy na cukierkiUbijaj białka dalej i wlewaj do nich strumieniem gęsty syrop. Wymieszaj wszystko. Dodaj sok z malin i wymieszaj.
  3. Robienie cukierkówWylej masę na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Odstaw do zastygnięcia. Pokrój masę na kawałki i gotowe.

Gotowe cukierki najlepiej pozawijać w papierki, aby się nie sklejały ze sobą. Można do tego wykorzystać papier spożywczy. Można też oprószyć cukierki delikatnie skrobią ziemniaczaną i wymieszać.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...