Słynny smakołyk cmentarny możesz zrobić w domu. Pańska skórka to same proste składniki
Pańska skórka to słodki cukierek, typowa mordoklejka. Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale jedno jest pewne: bez pańskiej skórki trudno wyobrazić sobie klimat dnia Wszystkich Świętych w Warszawie, ale też w Małopolsce, gdzie pańska skórka również jest znana. Dla osób, które stąd pochodzą lub mają w tych regionach bliskich na cmentarzach, trudne może być do uwierzenia, że w innych częściach Polski pańska skórka jest smakołykiem zupełnie nieznanym.
Co to jest pańska skórka?
Pańska skórka lub panieńska skórka to domowej roboty cukierek. Zwykle jest sprzedawany zawinięty w biały papier. Jest twardy, ale po chwili trzymania w buzi mięknie i robi się klejący. Warto wiedzieć, że pańska skórka jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim. Co ciekawe, dawne słowniki podają, że cukierek ten był stosowany jako remedium na kaszel u dzieci. Dziś jednak trudno przypisywać mu lecznicze właściwości i najlepiej traktować pańską skórkę jedynie jako tradycyjny smakołyk.
Jak zrobić pańską skórkę?
Pańską skórkę można zrobić w domu i wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne. Tak naprawdę chodzi o to, aby połączyć słodki, gorący, gęsty syrop z ubitymi białkami. Ważne, aby przygotować do tego celu dużą misę do ubijania białek. Można też zmniejszyć ilość składników w przepisie o połowę, wówczas będzie to łatwiejsze.
Jeśli chcesz uzyskać dwukolorową pańską skórkę, nie mieszaj dokładnie syropu, lub podziel białą masę na części i dodaj syrop tylko do jednej z nich (ale wówczas jedynie połowę).
Przepis: Pańska skórka
Domowe cukierki na Wszystkich Świętych.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki syropu malinowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 białek jaj
Sposób przygotowania
- Robienie syropu, ubijanie białekDo garnka wsyp cukier, dodaj miód, wodę i sok z cytryny. Gotuj ok. 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Mieszaj, aby nie przypalić. W dużej misie ubij na sztywno białka jaj.
- Robienie masy na cukierkiUbijaj białka dalej i wlewaj do nich strumieniem gęsty syrop. Wymieszaj wszystko. Dodaj sok z malin i wymieszaj.
- Robienie cukierkówWylej masę na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Odstaw do zastygnięcia. Pokrój masę na kawałki i gotowe.
Gotowe cukierki najlepiej pozawijać w papierki, aby się nie sklejały ze sobą. Można do tego wykorzystać papier spożywczy. Można też oprószyć cukierki delikatnie skrobią ziemniaczaną i wymieszać.