Wrzucam to do rosołu zamiast zwykłego makaronu. Zupa jest bardziej sycąca i aromatyczna
Ten rosół od razu skradł serca mojej rodziny. Zamiast tradycyjnego makaronu krajanka do rozgrzewającej zupy wrzuciłam ostatnio włoskie pierożki tortellini. Zamknęłam w nich soczysty farsz mięsny z dodatkiem parmezanu, więc rosół stał się jeszcze bardziej pożywny i zastąpił nam cały obiad. Wykonanie dodatku nie zajęło mi dużo czasu, więc polecam spróbować.
Jak zrobić tortellini z mięsem?
Włosi pierożki z ciasta makaronowego podają zazwyczaj z sosami. Moim zdaniem jednak doskonale pasują one również do rosołu. Klarowny wywar – u mnie na bazie mięsa drobiowego i pręgi wołowej – wiele zyskał, gdy wylądowały w nim te smakowite kąski z soczystym mięsem wewnątrz. Musiałam tylko zagnieść ciasto jak na makaron, zamknąć w nich smakowity farsz i podgotować takie „sakiewki” już w zupie. Z pomocą dzieci poszło mi bardzo sprawnie.
Przepis: Tortellini z mięsem
Pyszne włoskie pierożki, które możesz podać do rosołu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
- 200 g mielonej karkówki wieprzowej
- 30 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka zimnej wody
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaNa czysty blat wysyp mąkę pszenną i uformuj w niej dołek. Wbij do niego jajka, wsyp sól i wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj za pomocą widelca, zagarniając mąkę do środka. Gdy masa zgęstnieje, wyrabiaj ją dalej dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, spłaszcz i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wykonanie farszuMieloną karkówkę połącz ze startymi na tarce parmezanem oraz czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Gdy masa wyszła zbyt sucha, dodaj wodę.
- Formowanie tortelliniCiasto wyjmij z lodówki i podziel je na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego kwadraty o boku do 3 cm. Zamykaj w nich niewielkie porcje farszu w ten sposób, że najpierw składasz ciasto tak, aby utworzyć trójkąt z farszem w środku. Potem delikatnie zaginaj rogi do wewnątrz, uzyskując zgrabne pierożki.
- Gotowanie tortelliniUformowane włoskie pierożki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 3 minuty. Na 100 g wyrobu potrzebne jest minimum 1,5 litra wody.
Jak podać rosół z tortellini?
Do aromatycznej zupy dodaję sporą ilość posiekanej natki pietruszki, która nadaje jej przyjemnej świeżości. Oprócz tego zawsze dorzucam pokrojoną w talarki ugotowaną marchewkę i solidną porcję świeżo zmielonego pieprzu. Część domowników lubi sobie jeszcze przyprawić rosół odrobiną sosu sojowego, ale to już nieobowiązkowy dodatek.
Inne warianty tortellini
W cieście makaronowym możesz zamknąć inne farsze. Tortellini z serem ricotta lub parmezanem czy ze szpinakiem są znakomite i podane z sosem pomidorowym lub grzybowym sprawdzą się jako sycący obiad wegetariański. Z rosołem smaczne będą jeszcze tortellini z grzybami. Użyj świeżych grzybów leśnych, pieczarek lub grzybów suszonych – każda wersja cię zachwyci. Mięso do włoskich pierożków możesz też doprawić ziołami np. tymiankiem, majerankiem lub oregano albo posiekaną natką pietruszki. Możesz też połączyć karkówkę wieprzową z wołową albo dodać nieco boczku.