Te ciasteczka były hitem w PRL-u. Moja babcia robiła je co tydzień, a z talerzy znikały ekspresowo

Dodano:
Ciasteczka z maszynki Źródło: Wikimedia Commons / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Chrupiące ciasteczka z przepisu babci zachwycały wszystkich. Teraz robię je dla swoich bliskich, a zajadą aż miło. Receptura jest banalna, choć wymaga pewnego sprzętu kuchennego. Zawsze możesz go pożyczyć, więc i tak polecam spróbować.

Te wyśmienite ciasteczka zapisały się w mojej pamięci na bardzo długo. Sposób ich wypieku nie jest bardzo skomplikowany, ale wymaga posiadania urządzenia, które nie w każdym domu jest już obecne. Moja babcia robiła je co weekend. Po tym, jak naszykowała mięso na kotlety mielone, myła starannie maszynkę do mielenia mięsa, zmieniała końcówkę i wyciskała przez nią ciasteczka o podłużnym kształcie. Po upieczeniu smakowały wybitnie. Teraz ja idę w jej ślady i przyrządzam ten przysmak dla rodziny.

Jak zrobić ciasteczka z maszynki?

Masę na te smakowite ciasteczka przyrządzam z prostych składników. Biorę mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia i szybko łączę je z żółtkami i zimnym masłem. Schłodzone ciasto do formowania przy pomocy maszynki do mielenia mięsa nadaje się doskonale, a deser z PRL-u po upieczeniu wyglądają jak z najlepszej cukierni. Musisz spróbować.

Przepis: Ciasteczka z maszynki

Pyszny deser rodem z PRL-u, który robiła moja babcia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masyDo miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je folię spożywczą i przenieś do lodówki na 30 minut.
  2. Formowanie ciasteczek z PRL-uBlachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto umieść w maszynce do mięsa zaopatrzonej w końcówkę do wyciskania. Formuj niezbyt duże ciasteczka masę, umieszczając bezpośrednio na blasze. Zachowuj odstępy.
  3. Pieczenie ciasteczek z maszynkiSłodycz piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut. Gdy się zrumieni, wyjmij blachę z pieca i ostudź.

Jak podawać ciasteczka z PRL-u?

Wypiek koniecznie ostudź. Ciasteczka z przepisu babci po schłodzeniu do temperatury pokojowej stają się przyjemnie kruche i chrupiące. Będą idealne do popołudniowej herbaty lub czarnej kawy. Możesz je delikatnie zanurzać w napoju. Tak właśnie jadała je moja babcia.

Inne warianty ciasteczek z maszynki

Moja babcia czasami piekła ciasteczka z dodatkiem kakao, ale to nie jedyny pomysł na urozmaicenie tego przysmaku. Dodaj do masy przyprawy korzenne takie jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa, a też uzyskasz ciekawe efekty. Możesz też pokusić się o wrzucenie do ciasta skórki z cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj tylko, by wybrać ekologiczne owoce, dobrze je umyć i zetrzeć tylko barwna część skórki. W przeciwnym wypadku ciasteczka będą miały nieprzyjemny gorzki posmak. Ciasteczka z maszynki możesz też dowolnie udekorować. Postaw na lukier z soku z cytryny i cukru lub stopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a będzie pysznie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...