Biorę aromatyczne rybki z puszki i zamieniam je w pastę. Jest pyszna i niesamowicie zdrowa

Dodano:
Kanapki z pastą z sardynek Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Jeśli lubicie pasty do pieczywa, ta powinna często pojawiać się w waszym repertuarze. Nie tylko dlatego, że jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna, ale też z powodu wysokiej wartości odżywczej.

Bardzo lubię pasty do pieczywa, bo potrafią zamienić zwykłą kromkę chleba w niezwykłą kanapkę. A wybór past do smarowania jest spory. Można je bowiem przygotować z przeróżnych składników i doprawić na wiele sposobów. To sprawia, że za każdym razem możemy raczyć się nieco innym smarowidłem. Dziś proponuję sięgnąć po rybki z puszki. Jednak nie będzie to tuńczyk, a bardziej aromatyczny gatunek ryb, a mianowicie sardynki.

Dlaczego warto sięgać po sardynki?

Sardynki to nieduże rybki poławiane w morzach i oceanach. Należą do ryb tłustych, a więc tych najcenniejszych. To dlatego, że zawierają duże ilości kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na serce, obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Ryby te stanowią też doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Poza tym, sardynki dzięki jadalnym ościom, dostarczają dużych ilości wapnia i witaminy D, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby. Zawierają także dużo witaminy B12, która wspiera układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek.

Należy przy tym jednak pamiętać, że ryby z puszki zawierają dosyć dużo sodu. Dlatego osoby z nadciśnieniem powinny je spożywać z umiarem. By zaś ograniczyć kaloryczność kanapek, lepiej wybierać sardynki w sosie pomidorowym, niż w oleju. Można też postarać się o dokładnie osączenie rybek z zalewy.

Jak zrobić pastę do pieczywa z sardynek z puszki?

Przygotowanie pasty z sardynek z puszki jest szybkie i proste. Rybki wystarczy rozdrobnić i wymieszać z posiekanym, ugotowanym jajkiem oraz z kilkoma dodatkami. Całość można rozdrobnić przy pomocy widelca lub zblendować na gładką masę. Wszystko zależy od waszych preferencji.

Przepis: Pasta z sardynek

Pasta do pieczywa z sardynek z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 120 g (puszka) sardynek w oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Sardynki dokładnie osącz z oleju, rozdrobnij widelcem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówDo rozdrobnionych składników pasty dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pasta do pieczywa z sardynek – kilka wskazówek

Pastę z sardynek można serwować na kromkach chleba lub bułki, ale też na krakersach. Dobrze także sprawdzi się jako farsz do jajek gotowanych na twardo.

  • Pastę z sardynek warto wzbogacić posiekanym szczypiorkiem, natką lub koperkiem. Dzięki temu zyska świeży aromat, a także zwiększy się jej wartość odżywcza.
  • Jeśli pasta z sardynek wyszła zbyt gęsta, można ją rozmieszać z odrobiną oliwy z oliwek lub majonezu.
  • Smak pasty z sardynek warto wzbogacić, dodając do niej posiekane kapary, ogórek kiszony czy trochę ostrej papryczki.
  • Gotową pastę z sardynek można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...