Z dojrzałych bananów i zdrowego składnika robię przepyszny deser. Nawet nie idzie w boczki

Dodano:
Mus bananowy Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Gdy po obiedzie czy wieczorem macie ochotę na słodkie co nieco, nie musicie sięgać po kaloryczną czekoladę czy batonik. Raz-dwa przygotujecie bowiem pyszny, zdrowy deser, który nie jest zbyt kaloryczny.

Uwielbiam proste desery, które robi się ekspresowo i można jeść bezkarnie. Jeden z takich smakołyków przygotowuję z bananów. Dojrzałe owoce łączę tylko z bardzo zdrowym składnikiem, a mianowicie z jogurtem naturalnym. Po zblendowaniu powstaje pyszny mus, który w moim domu każdy zjada z wielką ochotą. Oczywiście można go wzbogacić dodatkami, które podniosą jego smak i wartość odżywczą.

Jaki jogurt dodać do musu bananowego?

Do musu bananowego dodaje się jogurt naturalny. Najlepiej, by był dość gęsty, po wtedy zapewni musowi przyjemną, kremową konsystencję. To jednak, jaki konkretnie jogurt wybierzecie, zależy od waszych preferencji smakowych i efektów, jakie chcecie osiągnąć. Klasyczny jogurt naturalny nie zawiera zbyt dużo tłuszczu, a 100 g tego produktu dostarcza ok. 60 kcal. Jest to więc produkt niskokaloryczny. Możecie jednak wybrać jogurt typu greckiego, który zawiera więcej tłuszczu i ma bardziej kremową konsystencję. Niestety jest też bardziej kaloryczny, bo 100 g dostarcza ok. 90 kcal.

Jak zrobić mus z bananów i jogurtu?

Do musu z bananów i jogurtu nie trzeba dodawać już cukru. Wystarczy tylko sięgnąć po dobrze dojrzałe owoce, które same w sobie są słodkie. Taki mus będzie więc zawierał tylko naturalne cukry. Mus bananowy przyrządzamy przy pomocy blendera, który dokładnie rozbije kawałki owoców na gładką masę. Potem pozostanie tylko nałożyć mus do pucharków lub szklaneczek i udekorować według uznania.

Przepis: Mus bananowo-jogurtowy

Mus z dojrzałych bananów i jogurtu naturalnego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie musuBanany obierz, podziel na kawałki umieść w misce, skrop je sokiem z cytryny. Dodaj jogurt naturalny i całość zblenduj na gładką masę.
  2. Serwowanie musuMus nałóż do pucharków lub szklaneczek. Przed podaniem możesz go schłodzić i udekorować np. świeżymi owocami.

Mus bananowo-jogurtowy – kilka wskazówek

Mus bananowo-jogurtowy jest doskonały na deser, ale z racji tego, że bazuje na samych zdrowych i pożywnych składnikach, można go też zjeść na śniadanie lub przekąskę. A oto, jak można urozmaicić jego smak.

  • Jeśli kawałki banana zamrozicie przed zblendowaniem, otrzymacie deser przypominający sorbet.
  • Mus bananowo-jogurtowy można zagęścić nasionami chia. W tym celu wystarczy dodać do niego 1-2 łyżeczki chia i całość wymieszać. Już po kilku minutach mus zgęstnieje, bo nasiona chia szybko pęcznieją.
  • Smak musu bananowo-jogurtowego można podkręcić wanilią lub odrobiną cynamonu.
  • Gotowy mus w pucharkach można posypać np. posiekanymi orzechami, startą czekoladą czy polać zmiksowanymi owocami jagodowymi.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...