Weź popularne warzywo i tabliczkę czekolady. Ten genialny, zdrowy deser ma tylko dwa składniki

Dodano:
Mus czekoladowy Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Kochasz czekoladę, ale jednocześnie dbasz o zdrową sylwetkę? Koniecznie zachowaj ten przepis. To deser, który ma tylko dwa składniki, a jeden z nich to... warzywo.

Mus z dyni i czekolady zaskakuje smakiem i niezwykle delikatną konsystencją. Smakuje wprost wybornie, a ponieważ składa się tylko z dyni oraz gorzkiej czekolady, z pewnością można zaliczyć go do kategorii zdrowych deserów. Takich, które można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia. Zrobienie musu czekoladowego z dynią jest banalnie proste, tak samo jak skład.

Jak zrobić mus z dyni i czekolady?

Mus czekoladowy z tego przepisu to tylko puree z dyni oraz roztopiona, gorzka czekolada. Aby zrobić puree z dyni, wystarczy, że albo rozgotujesz dynię w bardzo małej ilości wody, albo upieczesz do miękkości – potem wystarczy dynię zmiksować i puree, które możesz wykorzystać na wiele sposobów, w tym do tego deseru jest gotowe.

Przepis: Czekoladowy deser z dyni

Dwuskładnikowy mus czekoladowy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g puree z dyni
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie musuRozpuść czekoladę w rondelku. Dodaj do puree z dyni i zmiksuj.
  2. Szykowanie deseruMus przełóż do pucharków i odstaw na godzinę do lodówki.

Mus czekoladowy możesz zrobić nie tylko w pucharkach, ale też w małej tortownicy (ewentualnie weź podwójna ilość składników). Po schłodzeniu zyskasz musowe ciasto czekoladowe bez pieczenia. Gotowy deser można posypać kakao, udekorować czekoladą lub świeżymi owocami.

Inne pomysły na mus z dyni i czekolady

Do dwuskładnikowego musu możesz oczywiście dodać inne produkty, aby nieco podkręcić smak deseru. Jeśli potrzebujesz więcej słodyczy, możesz go dosłodzić (w wersji bezcukrowej np. erytrytolem). Można tu też postawić na dodatki smakowe takie jak cynamon czy inne korzenne przyprawy, skórka otarta z pomarańczy lub likier pomarańczowy, kawa (wystarczy dodać do roztopionej czekolady odrobinę kawy rozpuszczalnej), wiórki kokosowe czy masło orzechowe.

Mus można zrobić także na bazie białej czekolady. Ciekawą opcją jest połączenie w pucharkach obu musów i zrobienie dwukolorowego deseru z dużą ilością czekolady oraz dyni. Takie desery sprawdzą się też jako słodkości na Halloween.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...