Zamiast ziemniaków smażę na patelni inne warzywo. Ten dodatek do obiadu to prawdziwy hit
Ziemniaki do obiadu mogą się znudzić. Od czasu do czasu do drugiego dania zamiast nich podaję bataty. Te pyszne słodkie ziemniaki przyrządzam na patelni z trzema prostymi dodatkami, które znakomicie podkreślają ich nietuzinkowy smak. Bliscy zajadają je zawsze z ogromną ochotą, a wykonanie zajmuje mi dosłownie chwilę. Polecam spróbować.
Jak zrobić smaczne, smażone bataty?
Mój sposób na bataty jest najprostszy pod słońcem. Bierzesz słodkie ziemniaki, obierasz je i kroisz w niedużą kostkę. Wrzucasz na patelnię wraz z czosnkiem i rozmarynem i doprawiasz słodką papryką. Przyrządzasz, aż zaczną robić się rumiane i pięknie pachnieć. Wtedy oprószasz jeszcze pieprzem i solą. I tyle. Ten dodatek do obiadu zachwyci cię smakiem.
Przepis: Bataty z patelni
Smażone słodkie ziemniaki idealne jako dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 gałązki rozmarynu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBataty obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Czosnek pozbaw łupin, posiekaj.
- Smażenie batatówNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć bataty wraz z czosnkiem, oprósz je słodką papryką. Przemieszaj i dodaj świeży rozmaryn. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż bataty będą miękkie i lekko przyrumienione (10-15 minut). Dopraw pieprzem oraz niewielką ilością soli.
Jak podać słodkie ziemniaki z patelni?
Bataty najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Będą pasować do pieczonych i smażonych mięs, do ryb, a nawet jarskich kotletów. Możesz również wrzucić je do sałatki albo – jeszcze podczas ich smażenia – dorzucić do nich ciecierzycę z puszki i zjeść sycącą przekąskę. Do tej ostatniej wersji polecam jeszcze dodanie kilku łyżeczek dipu czosnkowego dla bardziej wyrazistego smaku.
Inne warianty smażonych batatów
Jeśli lubisz połączenie smaku słodkiego i ostrego, oprócz czosnku dodaj do batatów jeszcze posiekaną papryczkę chili. Taki dodatek do obiadu przyjemnie cię rozgrzeje i podkręci metabolizm. Smak batatów znakomicie podkreśli też papryka wędzona. Gdy przekąskę z tego sycącego warzywa robię tylko dla siebie, używam trzech rodzajów papryki w proszku – słodkiej, ostrej i wędzonej właśnie. Lubię również posypać wtedy słodkie ziemniaki posiekaną kolendrą. Zioła, które do batatów będą pasowały równie dobrze, co rozmaryn, to tymianek i oregano. Możesz też doprawić słodkie ziemniaki cynamonem i oprószyć kakao. W tej odsłonie będą smakowały już bardziej jak deser, ale i na taki frykas znajdą się chętni.