Podsmażam dwa składniki i kładę je na ciasto francuskie. Ta kolacja na ciepło to hit w moim domu

Dodano:
Wytrawna tarta z pieczarkami i porem Źródło: Shutterstock / YuliiaHolovchenko
Jeśli macie ochotę na kolację na ciepło niczym z restauracji, upieczcie wytrawną tartę. Jej przygotowanie jest banalnie proste, zwłaszcza jeśli sięgnie się po gotowe ciasto francuskie. Wystarczy dodać dwa składniki plus zalewę.

Kolacja na ciepło z pewnością będzie dla domowników większą atrakcją, niż klasyczne kanapki. A jej przygotowanie nie musi być wcale pracochłonne. Wystarczy tylko sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, które będzie świetną bazą na przykład do wytrawnej tarty. Gdy dołożycie do niego dwa składniki plus zalewę, powstanie przepyszna potrawa. Sprawdzi się nie tylko, jako ciepła kolacja, ale też sycąca przekąska. Moja rodzina ją uwielbia.

Czy trzeba podpiekać ciasto francuskie do tarty?

Tartę na cieście francuskim robi się naprawdę szybko. Nawet, jeśli przed wyłożeniem farszu ciasto się podpieka. A warto to robić, by ciasto zdążyło wyrosnąć i było chrupiące. Podpieczone ciasto nie chłonie też tak bardzo zalewy i nie robi się zbyt miękkie po upieczeniu.

Po wyłożeniu formy ciastem, całość należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni Celsjusza (ogrzewanie góra-dół) i podpiekać ciasto, aż wyrośnie i zrobi się rumiane. Zwykle nie trwa to długo, bo ok. 15 minut. Gdy ciasto nieco się wybrzuszy, po upieczeniu można je nieco zgnieść, by usunąć nierówności.

Jak zrobić tartę z pieczarkami i porem?

Przygotowanie tarty z pieczarkami i porem należy rozpocząć od wyłożenia formy na tartę ciastem i podpieczenia ciasta. Gdy ciasto trafi do piekarnika, można zająć się porem i pieczarkami. Trzeba je oczyścić, pokroić i podsmażyć. Po wyłożeniu na podpieczony spód, całość należy zalać masą jajeczno-śmietanową i wstawić do piekarnika.

Przepis: Wytrawna tarta z pieczarkami i porem

Wytrawna tarta na cieście francuskim z dodatkiem pieczarek i pora

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podpiekanie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed przyrządzaniem. Wyłóż nim formę na tartę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni Celsjusza i piecz 10-15 minut, aż się ładnie przyrumieni.
  2. Podsmażanie dodatkówPieczarki i por oczyść, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej lekko masło, wsyp rozdrobnione pieczarki i por. Podsmażaj, aż zmiękną. Oprósz je solą i pieprzem, lekko przestudź.
  3. Pieczenie tartyNa podpieczony spód wyłóż podsmażone składniki. Jajka wybij do miski, dodaj śmietankę, rozkłóć widelcem. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Masą zalej składniki na tarcie, całość posyp startym serem. Tartę piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Co jeszcze można dodać do tarty z pieczarkami i porem?

Tarta z pieczarkami i porem może być jeszcze pożywniejsza. Wystarczy do niej dodać trochę pokrojonej wędliny, np. szynki, boczku, salami. Wędlinę można wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Do warzywnego farszu można też dołożyć kawałki sera (np. pleśniowego, feta czy mozzarella).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...