Karol Okrasa to ma pomysły. Teraz robię kotlety mielone tylko tak, jak on. Nie namaczam już bułki
Większość osób dodaje do kotletów mielonych namoczoną i odciśniętą bułkę, która doskonale spulchnia mięsną masę i zwiększa jej soczystość. Jednak Karol Okrasa nie byłby sobą, gdyby nie wymyślił jeszcze lepszego rozwiązania. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej jego kotlety są nie tylko miękkie i soczyste, ale też o wiele zdrowsze. Ta receptura tak posmakowała mojej rodzinie, że teraz tylko w ten sposób robię kotlety mielone.
Jakie dodatki pomogą spulchnić masę na kotlety mielone?
Kotlety mielone są bardzo smaczne, pod warunkiem, że wyjdą miękkie i soczyste. A efekt ten można osiągnąć na kilka sposobów. Ważny jest nie tylko właściwy wybór mięsa, ale też niektóre dodatki, które mogą poprawić walory kotletów. Do mięsnej masy można więc dodać nie tylko namoczoną i odciśniętą bułkę, ale też inne składniki. Dosyć dobrze sprawdzą się starte warzywa. Może to być neutralna w smaku cukinia czy ziemniak czy lekko słodkawa marchewka. Zawarte w nich soki nawilżą mięsną masę, a przy okazji ją spulchnią.
Podobną rolę spełnią podsmażone na maśle, posiekane pieczarki. Dodatkowo poprawią one aromat dania. Do mielonego mięsa można też dodać ugotowany ryż, kaszę gryczaną, czy tak, jak to robi Karol Okrasa – kaszę jęczmienną.
Sposób Karola Okrasy na soczyste kotlety mielone
Karol Okrasa słynie z tego, że wzbogaca potrawy o dość proste, ale nieoczywiste dodatki. Za ich sprawą dania nabierają lepszego smaku, ale też często stają się zdrowsze. Tak też właśnie się dzieje z kotletami mielonymi, po dodaniu do nich ugotowanej kaszy jęczmiennej.
Przepis: Kotlety mielone Karola Okrasy
Kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 500 mięsa mielonego wieprzowego
- 40 g kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
- smalec do smażenia kotletów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij i delikatnie zrumień na oleju. Odstaw do przestygnięcia. Kaszę jęczmienną opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, wystudź.
- Przygotowanie mięsnej masyMięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego podsmażoną cebulę i ugotowaną kaszę, a także jajko, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcję masy i formuj z niej kotlety. Każdy kotlet obtocz w tartej bułce.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej smalec. Kładź na nim kotlety i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko brązowe i chrupiące. Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak smażyć kotlety mielone, by były smaczne?
Smażenie również ma duży wpływ na smak i soczystość kotletów mielonych. Powinno się ono odbywać w takich warunkach, by zapewnić kotletom chrupiącą skórkę, ale też miękki, dosmażony środek. Dlatego kotlety mielone należy smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Zbyt gorący olej czy smalec sprawią, że mięso zacznie przypalać się z wierzchu, a w środku kotlety pozostaną surowe. Jeśli zaś temperatura oleju będzie za niska, kotlety wchłoną zbyt dużo tłuszczu, a ich skórka pozostanie miękka.