Kuroń ugotował jajka i zrobił genialną przekąskę. Już można szykować się na Halloween
Jakub Kuroń (syn Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem zaskoczył swoich fanów przepisem na genialną przekąskę, już z myślą o Halloween i przysmakach na przyjęcia na ten właśnie wieczór. To diabelskie jajka z dyniowym purée. Diabelskie, bo z jednej strony są z dodatkiem chili, a z drugiej – z papryczek i pieprzu dekoruje się je tak, że wyglądają niczym diabełki.
Jak zrobić przekąskę z jajek na Halloween?
Sekretem tej przekąski z jajek jest m.in. dodatek dyniowego purée do masy, którą nadziewa się ugotowane jaja. Kuroń zdradził jak takie purée przygotować.
„Dynie obierz, wybierz nasiona z gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie purée” – napisał. Taki mus dyniowy można zrobić w większej ilości i wykorzystać do innych dań albo zamrozić na później. Nadaje się do tego niemal każda dynia, świetna będzie na pewno dynia piżmowa albo popularna dynia hokkaido (tę ostatnią można upiec i zmiksować razem ze skórką).
Kiedy masz już jajka i purée, cała reszta je dziecinnie prosta, a dekorowanie jajek może sprawić wiele frajdy.
Przepis: Diabelskie jajka
Przepis na przekąskę od Jakuba Kuronia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 114 w każdej porcji
Składniki
- 200 g puree z dyni
- 6 jajek
- 1 łyżka majonezu
- 6 plasterków polędwicy sopockiej
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki chili w proszku
- 1 papryczka chili
- ziarna czarnego pieprzu do dekoracji
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie jajekJajka włóż do wody. Gotuj 8 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie jajka obierz ze skorupek. Następnie przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż do osobnego naczynia.
- Robienie przekąskiDodaj do żółtek majonez, polędwicę sopocką pokrojoną w drobną kostkę, puree dyniowe, curry, kurkumę, cynamon, chili oraz sól. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Białka napełnij farszem, udekoruj różkami z chili i oczkami z pieprzu.
Jak Jakub Kuroń udekorował diabelskie jajka?
„U nas jajka na twardo zawsze znikają ze stołu jako pierwsze – czy to z majonezem, czy faszerowane. A te? Będą prawdziwym hitem!”– nie ma wątpliwości Jakub Kuroń. Swoim fanom na krótkim filmiku pokazał, w jaki sposób sam przyrządził te prostą przekąskę.
Oczywiście jajka z tego przepisu sprawdzą się nie tylko na imprezy na Halloween. Można je udekorować w dowolny sposób, a kawałki papryczek nie muszą za każdym razem udawać diablich rogów.