Jedna z najlepszych kaw na jesień ma tylko jeden dodatek. Aromatyczna przyprawa podkręca metabolizm i rozgrzewa
Mała czarna w tym wydaniu doda energii, poprawi humor, rozgrzeje, ale też wesprze układ trawienny i podkręci metabolizm. To kawa z anyżem. Wystarczy dodać 1-2 gwiazdki tej przyprawy, aby kawa zyskała zupełnie nowy wymiar.
Jak zrobić kawę z anyżem?
Nie potrzeba tu żadnego specjalnego przepisu: po prostu dorzuć do swojej kawy, bez względu na sposób parzenia gwiazdkę anyżu. Jeśli lubisz gotowane, korzenne kawy, dorzuć anyż do garnka, jeśli parzysz kawę za pomocą french pressu, dołóż razem z kawą do dzbanka anyż i zaparz wszystko razem. Jeśli to kawa z ekspresu: dodaj anyż do gorącego napoju.
Anyż gwiaździsty ma bardzo wyrazisty smak, jest lekko ostry, a jednocześnie słodki, kawa z tą przyprawą ma specyficzny, lukrecjowy aromat. Nie każdemu przypadnie do gustu, ale zachęcamy do spróbowania. Najlepiej zacząć od dodania jednej gwiazdki.
Najzdrowsza będzie kawa czarna z anyżem, ale taka kawa świetnie smakuje również z dodatkiem mleka czy śmietanki, a w wersji deserowej, również na słodko (np. z dodatkiem słodkich syropów albo miodu).
Jakie właściwości ma kawa z anyżem?
Sam napar z anyżu święcił swego czasu ogromną popularność jako napój wspomagający odchudzanie. Rzeczywiście to jedna z przypraw, które pobudzają trawienie i podkręcają metabolizm. Nie bez powodu anyż gwiaździsty jest przyprawą, którą dodaje się również do ciężkostrawnych i tłustych potraw. Działa rozkurczająco, antybakteryjnie, wykrztuśnie. Dodatkowo anyż jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz cynku. W połączeniu z czarną kawą tworzy napój idealny na poprawę trawienia i śmiało mogą po niego sięgać osoby, które są na dietach redukcyjnych. Według zaleceń dietetyków korzystna dla zdrowia ilość kawy to 3-5 filiżanek dziennie.