Delikatne mięso wkładam do aromatycznej mieszanki. Po upieczeniu smakuje, że palce lizać
To pyszne mięso robię na niemal każdy uroczysty obiad. Smak mojej marynowanej polędwiczki wieprzowej pokochali nawet najwięksi zwolennicy tradycyjnej kuchni polskiej. Wprost nie chcieli uwierzyć, gdy powiedziałam im, co jedzą. Ty też możesz spróbować tego wybitnego pieczonego dania. Wykonanie nie jest skomplikowane, a większość pracy wykonuje za ciebie czas. Konieczna jest tylko cierpliwość i kilka składników, by zrobić marynatę. Jeden z nich jest kluczowy do zbudowania smaku.
Jak zrobić marynowaną polędwiczkę wieprzową?
Marynowanie mięsa to prosty sposób na uzyskanie pysznego obiadu bez spędzania wielu godzin w kuchni. W mojej ulubionej mieszance najważniejszym składnikiem jest sos sojowy, który dodaje potrawom mięsnym jeszcze więcej smaku umami. Łączę go z czosnkiem, suszonym imbirem, słodką papryką, olejem sezamowym i miodem. Moja polędwiczka wieprzowa nabiera dzięki temu orientalnej nuty i charakteru. Po upieczeniu zaś jest tak soczysta i aromatyczna, że prędko znika z talerzy. Jeśli planujesz jej serwowanie na obiad, to pamiętaj, by mięso zamarynować dzień wcześniej. Potem przygotowanie dania zajmuje już tylko ok. 25 minut.
Przepis: Polędwiczka wieprzowa po azjatycku
Soczysta i pełna smaku marynowana polędwiczka wieprzowa idealna na rodzinny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 100 ml sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie marynatyW dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, ostrą paprykę, pieprz i szczyptę soli.
- Marynowanie i pieczenie mięsaPolędwiczkę oczyść. Włóż ją do naczynia z marynatą. Starannie natrzyj mięso mieszanką, a następnie przykryj miskę. Przenieś ją do lodówki na 8-12 godzin. Doprowadź marynowaną polędwiczkę wieprzową do temperatury pokojowej, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.
Jak podać pieczoną polędwiczkę wieprzową?
Do tego rozpływającego się w ustach mięsa najlepiej pasują proste dodatki. U mnie na talerzach najczęściej pojawiają się ugotowany na sypko biały ryż i surówka z marchewki z nutą imbiru. Możesz oczywiście postawić na ziemniaki i bardziej „polskie” dodatki takie jak buraczki czy duszona kapusta, ale moim zdaniem cała potrawa wyda się wtedy cięższa.
Inne warianty polędwiczki wieprzowej po azjatycku
Jeśli lubisz bardziej wyraziste potrawy, dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chili, więcej czosnku lub spory kawałek świeżego imbiru zamiast przyprawy w proszku. Mięso będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczne, a jedząc je, poczujesz na języku przyjemne pieczenie. Jeśli z kolei chcesz, by danie nie było zbyt słone lub chcesz je podać osobom uczulonym na gluten, zastąp sos sojowy sosem tamari. Jest bardziej wyrazisty, a przygotowuje się go bez udziału pszenicy. Będziesz potrzebować mniejszej ilości tego dodatku (80-90 ml), lecz danie wciąż cię zachwyci.