Te pyszne kokosanki robię bez grama cukru. Przepis jest banalny, a znikają ekspresowo

Dodano:
Kokosanki Źródło: Shutterstock / Viktoria Hodos
Proste ciasteczka dla rodziny zrobisz niemal ekspresowo. Wystarczą 4 składniki i nie będzie wśród nich cukru. Mimo to efekt będzie znakomity. Musisz spróbować.

Moje proste ciasteczka bez cukru szybko skradły serca rodziny. Przepis podpatrzyłam jakiś czas temu u jednej z dietetyczek. Był tak banalny, że nie mogłam nie skorzystać. Wszystkie 4 składniki, których wymagał, akurat miałam w domu. Wzięłam się więc za pracę. Nie sądziłam, że kokosanki przyrządza się aż tak prędko i że wyjdą tak smaczne. Bliscy też się zachwycili i teraz nie ma weekendu, bym nie piekła tego smakołyku.

Jak zrobić pyszne ciasteczka bez cukru?

Kokosanki to kultowe ciasteczka, które do niedawna znałam jedynie ze wspomnień. Moja babcia wypiekała je nieco inaczej niż ja, ale smak słodyczy z mojego banalnego przepisu dorównuje dawnemu deserowi. Zrobienie jest szybkie. Muszę tylko ubić pianę z białek, a żółtka połączyć z erytrytolem – którym podmieniam cukier – i posiekaną białą czekoladą. Po wymieszaniu obu mas powstaje lekkie „ciasto”, z którego formuję okrągłe ciasteczka. Po upieczeniu smakują fantastycznie.

Przepis: Kokosanki bez cukru

Pyszne i proste ciasteczka, które zrobisz z zaledwie 4 składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
298 w każdej porcji

Składniki

  • 280 g wiórków kokosowych
  • 4 jajka
  • 140 g erytrytolu
  • 80 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCzekoladę posiekaj. Białka oddziel od żółtek.
  2. Robienie masy na kokosankiZ białek ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z erytrytolem. Wsyp do nich wiórki kokosowe i rozdrobnioną czekoladę. Dodaj pianę. Ostrożnie wymieszaj.
  3. Pieczenie ciasteczekBlachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki wykładaj masę, formując okrągłe kokosanki. Zachowuj między nimi odstępy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Jak podawać kokosanki?

Pyszne ciasteczka z kokosem nie wymagają wielu dodatków. Zazwyczaj serwuję je po prostu do kawy lub herbaty. Czasem znikają, zanim zdążę przełożyć je na talerze. Możesz spróbować polać słodycz stopioną czekoladą lub lukrem po ostudzeniu. Nie przesadź jednak z ilością – to smak kokosa powinien grać pierwsze skrzypce.

Inne warianty ciasteczek z kokosem

Czekolada dodana do masy ma na celu jedynie nadać jej odpowiedniej konsystencji. Możesz jednak skusić się na użycie czekolady gorzkiej lub mlecznej, która bardziej zmieni smak ciasteczek z kokosem niż biała. Do masy na kokosanki możesz też dodać aromat np. waniliowy czy migdałowy. Korzystając z tego drugiego, uzyskasz słodycz przypominającą pralinki Raffaello. Efekt ten będzie bardziej wyraźny, jeśli dodatkowo użyjesz wiórków kokosowych wymieszanych z posiekanymi migdałami.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...