Z tanich składników robię obłędnie pyszne ciasteczka z twarożkiem. Są kruche i zawsze się udają

Dodano:
Ciastka z twarożkiem Źródło: Shutterstock / 29lara
Delikatne w smaku, lekkie ciasteczka z twarożkiem sprawdzą się niezależnie od okoliczności – możesz podawać je na co dzień i od święta, przez cały rok. Zobacz, jak przygotować słodką, kruchą przekąskę z ciasta serowego.

Ciasteczka z twarożkiem piekłem wiele razy i zawsze wychodziły idealne. Ogromną zaletą tego wypieku jest naturalny, krótki skład, który sprawia, że stanowią zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodyczy. Co więcej, pieczenie domowych ciasteczek to doskonała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi.

Jak zrobić ciastka z twarożkiem?

Ciastka z twarożkiem nie mają serowego nadzienia – twaróg trzeba wymieszać m.in. z mąką i jajkami. Choć ciasto na ciastka z twarogiem przygotujesz raz-dwa, to nie możesz od razu przystąpić do wałkowania, wykrawania i pieczenia. Gotowe ciasto wymaga mocnego schłodzenia w lodówce – najlepiej chłodzić je 3-4 godziny. Możesz również przygotować ciasto dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na całą noc, dzięki czemu ciasteczka wyjdą wyjątkowo lekkie i chrupiące. To rozwiązanie pozwala na szybkie zrobienie ciasteczek.

Eksperymentowałem z oryginalnym przepisem, dodając do ciasta zarówno biały ser w kostce, jak i twaróg sernikowy oraz ser typu cottage cheese. Rodzaj sera nie wpłyną na smak wypieku, ale ciasto z mielonym twarogiem sernikowym wymagało dodania większej ilości mąki, bo wyszło bardzo klejące. Moim zdaniem, najlepiej do ciasteczek z twarożkiem wybrać twardy biały ser lub serek cottage cheese, który trzeba jednak odsączyć z zalewy i delikatnie rozdrobnić widelcem.

Wskazówka: moje ciasteczka mają umiarkowanie słodki smak. Jeżeli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz zwiększyć ilość cukru lub dodatkowo posypać nim wierzch ciasteczek przed pieczeniem.

Przepis: Kruche ciastka z twarożkiem

Te ciasteczka to niewymagający wiele pracy pomysł na małe co nieco.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g zimnego masła
  • 300 g twarogu w kostce
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 małe jajka
  • 6 łyżek cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypywania stolnicy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu rozgnieć widelcem twaróg w kostce i przełóż go do miski z mąką. Dodaj jajka. Na koniec szybko zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj zimne masło i przełóż je do pozostałych składników ciasta na twarogowe ciasteczka. Dodaj też cukier i ekstrakt waniliowy. Jak najszybciej zagnieć ciasto twarogowe. Możesz zrobić to ręcznie lub skorzystać z robota kuchennego. Ciasto nie musi być idealnie gładkie – mogą znajdować się w nim niewielkie grudki białego sera.
  2. Chłodzenie ciastaGotowe ciasto twarogowe uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotuj 3 blaszki z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia oraz przygotuj szklankę/filiżankę lub foremki do wykrawania ciastek.
  3. Formowanie ciastekZimne ciasto podziel na 3 części. Jedną część ciasta pozostaw do wałkowania, a pozostałe, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Oprósz stolnicę lub blat kuchenny mąką i zacznij wałkować ciasto. Postaraj się to zrobić dość sprawnie. Wskazówka: ciasto klei się do stolnicy, więc podczas wałkowania może wymagać podsypywania mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam filiżanką kółka, które później składam na pół i jeszcze raz na pół (jak naleśniki). Gotowe ciasteczka układaj na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra dół, bez termoobiegu). Wstaw blachę z ciasteczkami do gorącego piekarnika i piecz 12-15 minut – gotowe ciasteczka są wyrośnięte i rumiane. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Porada: w czasie pieczenia pierwszej tury ciasteczek zacznij wałkować ciasto na drugą turę. Gdy druga tura będzie się piekła, zacznij przygotowywać trzecią turę. Gotowe ciasteczka nie powinny długo czekać na pieczenie.

Inne warianty ciasteczek z twarożkiem

Ja robię ciasteczka w kształcie, który umożliwia ich zjedzenie na raz. Ale możesz też nadać im inny kształt, na przykład rozwałkowując ciasto na grubszy placek (ok. 1 cm) i wykroić z niego małe okrągłe ciasteczka lub w kształcie foremek, które masz w domu.

Ciekawą propozycją jest również przełożenie ciasteczek z twarożkiem, np. marmoladą lub kremem czekoladowym. Jeżeli chcesz zrobić przekładane ciasteczka, to wykrój kółka lub inne kształty z ciasta o grubości 5 mm. Możesz również pokroić cienko rozwałkowane ciasto na małe prostokąty lub kwadraty.

Dzięki możliwościom modyfikacji przepisu możesz dopasować smak ciasteczek z twarożkiem do indywidualnych preferencji, dodając do ciasta np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, ulubione aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy), a także cynamon, kardamon bądź przyprawę do pierników. Wyśmienicie smakują również ciasteczka twarogowe z dodatkiem przyprawy do sernika.

Jak podawać ciastka z twarożkiem?

Ciasteczka z twarożkiem podawaj na ciepło lub na zimno. Ostudzone ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem (może on być z dodatkiem wanilii lub cynamonu) lub udekorować roztopioną czekoladą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...