Sycąca zapiekanka z ryżu i kurczaka to patent na tani obiad dla rodziny. Robię ją szybko z prostych składników
Zapiekanka z kurczakiem to efekt moich eksperymentów kulinarnych oraz inspiracji różnymi kuchniami świata. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z ryżem, sosem sojowym, warzywami i żółtym serem gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe oraz zapewnia długie uczucie sytości. Ja często sięgam do tej receptury również wtedy, gdy z poprzedniego dnia zostało mi mięso lub ryż. Nie lubię wyrzucać jedzenia.
Jak zrobić zapiekankę z ryżu i kurczaka?
Przygotowanie składników zapiekanki zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Natomiast przełożone do naczynia żaroodpornego danie wystarczy już tylko chwilę dopiec w piekarniku i można cieszyć się smakiem treściwego posiłku. Składniki zapiekanki poddaję wstępnej obróbce termicznej, która nie tylko skraca czas pieczenia, ale także pozwala zyskać pewność, że ryż, mięso i warzywa będą miały idealną konsystencję. Wskazówka: jeżeli chcesz dodać do zapiekanki wcześniej ugotowane (np. w rosole) lub upieczone mięso, to nie musisz go obsmażać – wystarczy, że dodasz pokrojone mięso do podsmażonych warzyw, doprawisz do smaku i wymieszasz z ryżem.
Porada: do zapiekanki z kurczakiem możesz dodać więcej warzyw np. marchewkę, pora, brokuły, brukselkę, cukinię i pieczarki. Doskonale smakuje również zapiekanka z kurczakiem, ananasem, pędami bambusa, marchewką oraz przyprawą do dań kuchni chińskiej.
Przepis: Zapiekanka z ryżu i kurczaka
Ta sycąca zapiekanka ryżowa z kurczakiem to prosta w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdzi się jako pomysł na szybki posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 835 w każdej porcji
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka lub udźca z kurczaka bez kości i skóry
- 2 szklanki suchego ryżu
- 2/3 szklanki bulionu
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuPrzepłukany zimną wodą ryż ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Półtwardy ryż odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
- Przygotowanie dodatkówMięso drobiowe oczyść z nadmiaru tłuszczu, błon i chrząstek, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę lub paseczki. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, umyj i odsącz z nadmiaru wody. Pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Bulion doprowadź do wrzenia.
- Smażenie i przyprawianiePodsmaż mięso na oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj cebulę, czosnek oraz fasolkę szparagową. Smaż 4 minuty, często mieszając. Dopraw mięso z warzywami papryką, pieprzem ziołowym i dodaj sos sojowy. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Łączenie składnikówDo podgotowanego ryżu dodaj gorący bulion i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego połowę ryżu z bulionem oraz mięso z warzywami i sosem, który powstał podczas smażenia. Przykryj farsz zapiekanki pozostałym ryżem i potrząśnij kilka razy naczyniem. Wyrównaj wierzch potrawy łyżką i posyp żółtym serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz zapiekankę z kurczakiem przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Jaki ryż nadaje się do zapiekania?
Do zapiekania idealnie nadaje się ryż, który nie skleja się podczas obróbki termicznej. Najlepiej użyć ryżu długoziarnistego np. tradycyjnego ryżu białego, jaśminowego lub basmati. Biały ryż możesz zastąpić ryżem brązowym lub ryżem kolorowym. Zapiekanka nie powinna mieć konsystencji risotto, dlatego polecam przepłukać ryż przed gotowaniem oraz przelać podgotowane ziarna zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
Jak podawać zapiekankę z kurczakiem?
Zapiekankę z kurczakiem podawaj gorącą. Przed podaniem udekoruj ją posiekaną natką pietruszki. I choć danie samo w sobie jest bardzo sycące, to dla urozmaicenia posiłki możesz podać je z surówką na przykład z marchewki i jabłka.
Resztki zapiekanki możesz przechowywać w lodówce. Przykryj naczynie z zapiekanką folią spożywczą i wstaw do chłodziarki od razu po ostygnięciu – dania z ryżem nie powinny długo stać w temperaturze pokojowej.