Smażę banany i robię deser lepszy niż z restauracji. Rodzina w kółko się o niego dopytuje

Dodano:
Smażone banany Źródło: Shutterstock / nelea33
Ten deser zjadłam kiedyś w restauracji i powiedziałam, to jest to. A teraz sama robię go co jakiś czas i wciąż zachwyca smakiem mnie i resztę rodziny. A robi się go bardzo prosto i z tanich składników.

Niektóre desery są smaczne, ale pracochłonne. Dlatego rzadko je przyrządzam. Jednak smażone banany to łakoć nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Zwykle podaję je z lodami, więc deser ten łączy w sobie coś ciepłego i coś zimnego, a przy tym jest miękki i chrupiący jednocześnie. Po prostu ideał.

Na czym smażyć banany?

Banany najlepiej jest smażyć na maśle. Tłuszcz ten doskonale podbija smak całego deseru. Można użyć zwykłego masła, tylko trzeba uważać, by się nie przypaliło lub masła klarowanego. To drugie jest odporniejsze na działanie wysokiej temperatury, więc nie powinno być z nim problemu. Do smażenia bananów świetnie też sprawdzi się olej kokosowy, którego smak doskonale komponuje się z tymi owocami.

Jak zrobić smażone banany w aromatycznym sosie?

Smażone banany to deser banalny w przygotowaniu. Wystarczy obrać i pokroić owoce, a potem obsmażyć je na maśle z dodatkami. Są to cukier i cynamon, które zamieniają masło w pyszny, aromatyczny sos. Jednocześnie sos ten lekko zastyga, dodając chrupkości tej słodkiej przekąsce. Deser podaję z kulką lodów waniliowych, dzięki czemu wygląda i smakuje obłędnie.

Przepis: Banany smażone w aromatycznym sosie

Banany smażone na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe, jędrne banany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bananówBanany obierz, każdy przekrój na 2-3 części, a potem przekrój wzdłuż na połowę. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Smażenie bananówNa dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj do niego cukier i cynamon i mieszaj, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko karmelizować. Po tym czasie połóż na patelni banany i smaż je po 1-2 minuty z każdej strony, aż będą dobrze ciepłe i ładnie pokryją się sosem.
  3. Serwowanie deseruSmażone banany przełóż na talerzyki. Każdą porcję podaj z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych. Deser możesz też oprószyć cynamonem i ozdobić listkiem mięty.

Smażone banany – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym smażone banany wyjdą, jak należy.

  • Do smażenia najlepiej użyć dobrze dojrzałych, ale jędrnych bananów. Poznasz je po jednolitej, żółtej skórce.
  • Banany trzeba nieco podgrzać na patelni, obracając je w pysznym sosie. Nie można jednak przesadzić z czasem smażenia, by banany zbytnio nie zmiękły.
  • Pod koniec smażenia, deser możesz polać mocnym alkoholem, np. rumem i podpalić. Gdy płomień zgaśnie, deser zyska jeszcze ciekawszy smak. W ten efektowny sposób możesz też podać deser na stół.
  • Lody waniliowe możesz zastąpić bitą śmietaną, sosem czekoladowym czy prażonymi orzechami.
  • W podobny sposób, jak banany, możesz też przyrządzić gruszki lub jabłka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...