Gdy zostają mi białka, piekę te bezowe gniazdka. Robię z nich ekspresowy deser z pysznym kremem

Dodano:
Bezowe gniazdka z kremem Źródło: Shutterstock / Silga Be
Zostały ci białka? Zrób z nich prosty deser z kremem. Potrzebujesz zaledwie chwili i kilku dodatkowych produktów. Smakiem zachwyci najbardziej wybrednych.

Pyszny deser z białek z delikatnym kremem na bazie mascarpone po raz pierwszy zrobiłam zupełnym przypadkiem. Po pieczeniu innego ciasta pozostały mi białka i nie bardzo wiedziałam, co z nimi zrobić. W internecie znalazłam ekspresowy przepis na minipavlovy, czyli efektowne torciki bezowe z dodatkiem słodkiego nadzienia i owoców. Ich wykonanie wydało mi się tak banalne, że postanowiłam spróbować. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Jak zrobić pyszny deser z białek, które nam zostały?

Wykonanie tego smakołyku nie jest skomplikowane. Musisz tylko ubić białka na sztywną pianę z dodatkami, następnie ułożyć ją na blasze i wstawić do piekarnika. Resztę pracy wykona za ciebie czas. Bezy trzeba dobrze wysuszyć i ostudzić. Nie warto tutaj próbować nic przyspieszać. Pośpiech zaowocuje jedynie nieudanym deserem, na którym krem się rozpłynie. Będziesz więc daleko od pożądanych efektów i zaskoczenia rodziny eleganckim przysmakiem.

Przepis: Bezowe gniazdka z kremem

Pyszny deser z białek, który przygotujesz ekspresowo.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 4 białka
  • 120 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na bezyBiałka umieść w dużej misce. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsypuj cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
  2. Formowanie i pieczenie gniazdek bezowychBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki układaj niewielkie porcje masy, tworząc okrągłe bezy z niewielkim wgłębieniem na środku. Piecz w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po tym zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i susz deser przez 1-2 godziny. Gotowe gniazdka będą chrupiące z zewnątrz i miękkie wewnątrz.

Jak podawać bezowe gniazdka jako mini pavlova?

Do ostudzonych bezowych gniazdek idealnie pasuje prosty krem na bazie serka mascarpone. Wystarczy, że zmiksujesz 250 g włoskiego serka z porcją jogurtu naturalnego (100 g) i cukrem pudrem. Ilość słodzika dostosuj do swoich preferencji. Możesz też podać deser z białek z tradycyjną bitą śmietaną. Niezależnie od tego, co wybierzesz, udekoruj przysmak owocami, najlepiej świeżymi. Będzie się prezentował znakomicie.

Wskazówki, jak zrobić mini pavlova

Do mini pavlovych, podobnie jak do każdej innej bezy, świetnie pasują kwaśne owoce np. porzeczki lub maliny. Przyjemnie kontrastują one ze słodkim i chrupiącym deserem z białek. Poza sezonem możesz wykorzystać owoce mrożone. Po rozmrożeniu musisz tylko usunąć uwolnioną wodę, by wyglądały apetycznie. Bezowe gniazdka możesz także przyozdobić listkami mięty, płatkami migdałów lub innymi posiekanymi orzechami.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...