W kanapki do pracy wkładam coś pyszniejszego niż plasterki. I nie potrzebuję kupować lunchu
W niektórych firmach jest stołówka lub gdzieś w pobliżu miejsce, w którym można zjeść smacznie i tanio. U mnie nie ma żadnej z tych opcji, jedynie nieduży sklep, w którym ciężko kupić coś na lunch. Dlatego staram się zawsze zabierać z domu, coś na wypadek głodu. Ostatnio są to kanapki, które jednak nie są zwykłymi, nudnymi kanapkami. Moje wyglądają lepiej niż z niejednej kanapkowni i tak też smakują.
Pomysły na sycące kanapki do pracy
Kanapki do pracy nie muszą oznaczać plasterków szynki czy żółtego sera, włożonych między dwie kromki chleba. Ja staram się je urozmaicać, jak się da, by potem chciało się je zjeść i by były smaczne. Często zamiast masłem smaruję pieczywo pastą, np. jajeczną, warzywną. A potem przekładam wyrazistą w smaku wędliną, np. salami czy serem np. pleśniowym. Doskonale smakują także kanapki z wędzonym łososiem, awokado i sałatą albo z pasztetem, sałatą i ogórkiem kiszonym.
Jak zrobić sycącą sałatkę do kanapek?
Często rano robię sobie do pracy kanapki z sałatką. Może to być sałatka, która została z weekendu, a jeśli jej nie mam – prosta i sycąca sałatką, którą robię w 5 minut. Do jej przygotowania często używam szynki i sera, które mieszam z majonezem. Dzięki temu pieczywa nie muszę już smarować masłem.
Przepis: Kanapki z sałatką
Kanapki do pracy z sycącą sałatką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 2 puszyste, okrągłe bułki
- 100 g szynki w kawałku
- 50 g żółtego sera
- szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówSzynkę i żółty ser pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, dość drobno posiekaj.
- Przygotowanie kanapekPokrojoną szynkę, ser i szczypiorek wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku. Otrzymaną sałatką przełóż przekrojone bułki.
Co jeszcze warto dodać do sycącej sałatki?
Do sycącej sałatki można też dodać inne składniki. I tak żółty ser można zastąpić ugotowanym na twardo jajkiem, a szynkę np. salami czy wędzonym łososiem. Do sałatki warto też dorzucić warzywa, najlepiej niezbyt soczyste. Może to więc być pokrojona w drobną kostkę świeża papryka, ogórek świeży lub kiszony albo cebula.