Jabłka łączę z płatkami owsianymi i aromatyczną przyprawą. Ten deser jest pyszny i nie tuczy

Dodano:
Płatki owsiane z jabłkami Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Lubię desery, które można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Należy do nich na przykład słodki przysmak, który robi się z płatków owsianych i jabłek. Szybko się go przygotowuje, a smakuje doskonale i jest bardzo zdrowy.

Szybkie desery to jest to, co lubię. A desery, które na dodatek są zdrowe, wprost uwielbiam. Jeden z nich robię z płatków owsianych i jabłek. I nie tracę na jego przygotowanie zbyt dużo czasu, bo składniki wystarczy w zasadzie wymieszać, a potem całość zapiec. Taką zapiekankę można zjeść zamiast ciasta, ale świetnie sprawdzi się również jako śniadanie czy kolacja.

Wartość odżywcza płatków owsianych i jabłek

Płatki owsiane, to jeden z najzdrowszych produktów. A to dlatego, że są pełnoziarnistym produktem zbożowym. Otrzymuje się je bowiem przez rozgniecenie całych ziaren owsa. Dzięki temu zawierają mnóstwo cennych składników. Wśród nich jest skrobia, która należy do węglowodanów dostarczających nam wartościowej energii. Płatki owsiane zawierają też mnóstwo błonnika, który poprawia przemianę materii i doskonale syci. Dostarczają też witamin z grupy B, nieocenionych jeśli chodzi o pracę układu nerwowego i kondycję naszej skóry. Znajdziemy też w nich magnez, potas i wapń. Składniki te dobrze wpływają na mięśnie, serce i kości.

Jeśli zaś chodzi o jabłka, dostarczają nam witaminy C, która podnosi odporność. Są też dobrym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. W ich składzie znajdziemy też dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika. Ma on zdolność obniżania poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Jak zrobić deser z płatków owsianych, jabłek i cynamonu?

Przygotowanie tego deseru jest szybkie i proste. Najwięcej czasu zajmie tu obranie i rozdrobnienie jabłek. Resztę robi się błyskawicznie, a potem na 30 minut wstawia całość do piekarnika.

Przepis: Deser z płatków owsianych i jabłek

Zapiekany deser z płatków owsianych, jabłek i cynamonu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Przygotowanie masyW dużej misce wymieszaj płatki owsiane z mlekiem. Odstaw je na 10 minut, by napęczniały. Dodaj jajka, cynamon i cukier. Całość dobrze wymieszaj, połącz z jabłkami i bakaliami.
  3. Pieczenie deseruFormę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę owsiano-jabłkową. Deser piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać deser z płatków owsianych i jabłek?

Deser z płatków owsianych i jabłek można podać na ciepło lub zimno. Doskonale będzie smakował polany miodem czy syropem klonowym. Smacznym i zdrowym dodatkiem do tej zapiekanki będzie też jogurt naturalny. Przełamie słodycz deseru, a także nawilży go i podniesie wartość odżywczą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...