To pyszne śniadanie wybieram zamiast owsianki. Robię je szybko ze zdrowej kaszy

Dodano:
Kasza gryczana podana jak owsianka Źródło: Shutterstock / Danilova Janna
To smaczne śniadanie z powodzeniem zastąpi ci owsiankę. Zrobienie jest szybkie, a potrzebujesz jedynie zdrowej kaszy i kilku prostych dodatków. Musisz spróbować.

Owsianka jest zdrowym i smacznym daniem śniadaniowym. Warto ją jednak od czasu do czasu zamienić na inny, równie cenny smakołyk. Przygotowanie go jest równie proste, a smakiem także cię zachwyci. Bazą sycącego śniadania będzie zdrowa kasza, która nie kosztuje wiele, a często jest w naszej kuchni pomijana. Czas ją odczarować.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana kojarzy się głównie jako dodatek do obiadu, najczęściej mięsnego gulaszu. Do takich dań najczęściej serwowane jest ziarno palone, o charakterystycznym smaku i zapachu. Kasza gryczana niepoddana takiej obróbce jest dużo łagodniejsza w smaku i z powodzeniem wykorzystasz ją także do słodkich potraw, np. na śniadanie zamiast owsianki.

Warto się o to pokusić, bo niepalona kasza gryczana (nazywana również białą) zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Oprócz znacznych ilości błonnika, który znacząco wspomaga pracę układu pokarmowego i wydłuża uczucie sytości po posiłku, w kaszy gryczanej jest też znaczna ilość roślinnego białka, witaminy z grupy B oraz wykazująca działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe witamina E.

W zdrowym ziarnie znajdziemy też pierwiastki takie jak magnez, cynk, miedź i żelazo, które korzystnie wpłyną na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny zapobiegając wielu chorobom i poprawiając nasze samopoczucie oraz kondycję. Nie mniej istotnymi cechami kaszy gryczanej będą też niski indeks glikemicznybrak glutenu. Korzyści z jej spożycia będzie zatem mnóstwo i zdecydowanie warto się na to zdecydować. Najprościej będzie zrobić to poprzez przygotowanie smakowitej „owsianki”, a w zasadzie gryczanki z owocami.

Jak zrobić śniadanie na słodko z kaszą gryczaną?

Pyszne śniadanie powstanie prawie tak samo szybko, jak klasyczna owsianka. Musisz bowiem jedynie ugotować niepaloną kaszę gryczaną na sypko i ułożyć ja na talerzu wraz z dodatkami. Do przyrządzenia ziarna użyj dwukrotnie większej objętości wody w stosunku do kaszy, a będzie idealna.

Przepis: Kasza gryczana jak owsianka

Pyszne śniadanie ze zdrowej kaszy, którym zachwycisz bliskich.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
426 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Dodatkowo:

  • 2 nieduże banany
  • 2 większe jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kaszy gryczanejKaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem około 15 minut. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłącz ogień i odczekaj 10 minut, nim otworzysz garnek.
  2. Składanie śniadania z kaszą gryczanąLekko przestudzoną i rozmieszaną kaszę gryczaną połącz z miodem. Przenieś do miseczek. Każdą porcję oprósz odrobiną cynamonu i udekoruj pokrojonymi w plasterki owocami.

Inne warianty śniadania z białą kaszą gryczaną

Do podania takiej smakowitej potrawy możesz wykorzystać zupełnie inne owoce. Jabłka i banany akurat miałam pod ręką i są dostępne przez cały rok. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś posiłkowała się sezonowymi produktami. Możesz też korzystać z owoców mrożonych. Do śniadania ze zdrową kaszą możesz też dodać swoje ulubione orzechy. Polecam tanie i smakowite orzechy włoskie albo pełne aromatu orzechy laskowe. Do kaszy gryczanej pasują wyjątkowo dobrze.

Zamiast cynamonu do doprawienia tej nietypowej „owsianki” możesz wykorzystać kardamon, sproszkowane goździki lub nawet przyprawę piernikową. Ciekawym pomysłem będzie też ugotowanie kaszy gryczanej w mleku lub w soku owocowym np. pomarańczowym lub jabłkowym.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...