Kanapka z serkiem puszystym Almette z ziołami i wędzonym łososiem
Łosoś cieszy się dużą popularnością. Upieczony, czy podany jako tatar zapewnia nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. Włączenie łososia do porannego menu to doskonały sposób na zapewnienie sobie porcji energii i wartości odżywczych, które pomogą efektywnie rozpocząć dzień. Serwowanie go z chałką i wyśmienitym serkiem puszystym Almette z dodatkiem ziół sprawi, że chętniej zaczniesz jeść śniadania!
Jak przyrządzić pyszną kanapkę z łososiem?
Postaw na pieczywo dobrej jakości. Pamiętaj także o wyborze dobrej ryby, zwracając uwagę na przede wszystkim na jej kolor.
Przepis: Kanapka z serkiem puszystym Almette z ziołami i wędzonym łososiem
Pyszna kanapka z wędzonym łososiem i serkiem Almette
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Skandynawska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chałki
- łyżka masła
- 1 serek puszysty Almette z ziołami
- 1 filet wędzonego łososia
- świeży koperek
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczywaChałkę pokrój na prostokątne kromki odcinając skórki. Następnie podsmaż kromki na maśle na złoty kolor ze wszystkich stron. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie rybyFilet z łososia pokrój na małe plasterki.
- Dekorowanie pieczywaPosmaruj grzanki na zmianę puszystym serkiem Almette i dodaj kawałki łososia. Dekoruj świeżym koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Wybór dobrego pieczywa
Pamiętaj, że pieczywo dobrej jakości ma znaczenie. Chałkę możesz przyrządzić w domu samodzielnie, ale wiele piekarni ma swojej ofercie pieczywa bardzo dobrej jakości.
Do tego przepisu zamiast klasycznego pieczywa wybrałem chałkę którą delikatnie obsmażam na maśle na złoty kolor ze wszystkich stron – opowiada David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Przepis: Chałka
Chałka z ciasta drożdżowego to przysmak, który każdy zna z dzieciństwa. Zazwyczaj kupujemy ją w sklepie lub piekarni, ale najlepiej smakuje upieczona w domu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania
- MieszaniePrzygotuj rozczyn ze świeżych drożdży. 100 ml ciepłego mleka wlej do kubka i dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Jeżeli drożdże nie pracują, to są zbyt zimne bądź stare i wówczas musisz przygotować rozczyn z innych drożdży świeżych lub użyć drożdży suszonych. Jeśli zdecydujesz się na użycie drożdży suchych, to nie musisz przygotowywać rozczynu. Suche drożdże wymieszaj z mąką i innymi składnikami ciasta.
- ŁączenieMasło stop na małej mocy palnika lub w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj szczyptę soli. Jedno jajko, cukier i cukier wanilinowy (lub opcjonalnie esencję waniliową) wymieszaj w miseczce trzepaczką. Do mąki dodaj ubite jajko, letnie masło, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy.
- WyrabianieZagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe na chałkę powinno wyrastać minimum 2 godziny. Poczekaj, aż ciasto drożdżowe podwoi swoją obojętność.
- ZagniatanieWyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieć. W tym momencie możesz dodać do ciasta jakieś dodatki, np. obtoczone w mące rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową.
- FormowaniePodziel ciasto na 3 części i z każdej z nich uformuj wałek. Ułóż obok siebie wałki ciasta, sklej ich końce i zapleć w klasyczny warkocz.
- WyrastanieZaplecioną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- PieczenieRoztrzep drugie jajko w miseczce i posmaruj nim wierzch chałki. Teraz posmarowaną jajkiem chałkę posyp kruszonką według przepisu poniżej. Piecz chałkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut. Domowa chałka powinna ładnie wyrosnąć i się zarumienić.
Chałka obsmażona na maśle dodaje soczystość do kanapki a delikatnie wyczuwalny słodki smaki chałki idealnie się łączy z wędzonym łososiem i serkiem puszystym Almette z ziołami.
Jak wybrać odpowiedniego łososia?
Wybierając łososia w sklepie, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, aby mieć pewność, że jest on świeży i dobrej jakości. Przede wszystkim, jeśli kupujemy świeżego łososia, sprawdźmy kolor mięsa — powinno być ono jasnoróżowe lub pomarańczowe, bez szarawych lub brązowych plam, które mogą świadczyć o starzeniu się ryby. Mięso powinno być sprężyste, a po naciśnięciu palcem szybko wracać do swojego kształtu. Jeśli wybieramy łososia wędzonego, sprawdźmy skład na opakowaniu — im krótsza lista składników, tym lepiej. Unikajmy produktów z dodatkiem sztucznych barwników i konserwantów.
Nie zapomnij wcisnąć trochę soku z cytryny na łososia, aby nadać mu trochę kwasowości!