Genialny patent na szybki jesienny podwieczorek. Podpatrzyłam go u znajomej cukierniczki
Uwielbiam desery, zwłaszcza gdy nie są zbyt słodkie i kaloryczne. Taka mała przekąska potrafi poprawić nastrój i dodać energii w ciągu dnia. Świetnie, gdy jest prosta do przygotowania, tak jak ten deser, który podpatrzyłam u znajomej cukierniczki. Zrobiła go w zasadzie z trzech niewyszukanych składników, a wyglądał i smakował rewelacyjnie.
Jakie jabłka są najlepsze do deseru z bitą śmietaną?
Jeśli chodzi o deser, który nie poddaje się obróce termicznej, najlepiej przygotować go z jabłek deserowych. A więc takich, które są słodkie i mają smaczny, soczysty miąższ. Dobrze też by nie były bardzo twarde, bo wtedy całość zjada się z wielką przyjemnością. Można więc sięgnąć po odmiany takie jak np.: Cortland, Lobo czy Rubin. Jabłka warto obrać, zwłaszcza gdy mają grubą i oddzielającą się od miąższu skórkę.
Jak zrobić szybki deser jabłkowy?
Ten deser jabłkowy da się zrobić w 10-15 minut. Najwięcej czasu zajmie tu ubicie śmietanki oraz obranie pokrojenie jabłek. Potem wystarczy tylko poukładać wszystko warstwami w szklance, wykorzystując również biszkopty.
Przepis: Szybki deser jabłkowy
Prosty deser z jabłek, biszkoptów i bitej śmietany
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 2 jabłka deserowe
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 8 biszkoptów
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w większą kostkę, skrop sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru.
- Wykańczanie deseruNa dno każdej szklanki włóż trochę pokrojonego jabłka i pokruszony biszkopt. Całość skrop sokiem jabłkowym. Przykryj warstwą bitej śmietany, potem znów warstwą jabłka i pokruszonych, skropionych sokiem jabłkowym biszkoptów. Przykryj warstwą bitej śmietany.
Wskazówka: By dodane do deseru jabłka nie ściemniały, po rozdrobnieniu warto je skropić sokiem z cytryny.
Co jeszcze warto dodać do deseru jabłkowego?
Do deseru jabłkowego doskonale będzie pasował cynamon. Można nim oprószyć pokrojone jabłka. Jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę, można ją połączyć z serkiem mascarpone, a wtedy powstanie aksamitny krem. Zamiast biszkoptów do deseru można wykorzystać herbatniki. Jeśli ktoś lubi, może też całość posypać startą czekoladą lub w wersji dla dorosłych – skropić odrobiną alkoholu, np. cydru, calvadosu.