Czerstwą bagietkę w mig zamieniam w genialną przekąskę. Sekretem jest prosty sos
Bagietka jest bardzo smaczna, ale tylko wtedy, gdy jest świeża. Niestety dość szybko obsycha i robi się czerstwa. Gdy tak się stanie, wciąż jednak możecie przerobić ją na coś pysznego. Na genialną przekąskę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy tylko dołożyć do niej dwa dodatki.
Jakie pieczywo nadaje się do zapiekania?
Do zapiekania najlepsze jest lekkie, puszyste pieczywo. Może być przygotowane z mąki białej czy z dodatkiem innych, zdrowszych mąk, np. żytniej, orkiszowej, pełnoziarnistej. Ważne by nie było zbyt zwarte, bo takie po zapieczeniu zrobi się dość twarde. Oprócz bagietek do zapiekania dobrze sprawdzą się więc: kajzerka, bułka poznańska czy wrocławska pokrojona w grubsze kromki, a także pieczywo typu włoskiego, np. ciabatta.
Jak zrobić przekąskę z bagietki?
Przygotowanie przekąski z bagietki nie zajmie wiele czasu. Bułkę wystarczy tylko pokroić na grubsze kromki i ewentualnie posmarować je masłem. Do masła można dodać trochę czosnku i ziół, np. bazylii czy oregano. Potem bułki warto posypać startym serem i zrumienić w piekarniku. Pysznym dodatkiem do tej przekąski będzie aromatyczny sos pomidorowy.
Przepis: Przekąska z czerstwej bagietki
Przekąska z czerstwej bagietki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 305 w każdej porcji
Składniki
- 1 czerstwa bagietka
- 70 g masła
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- 150 g startego sera np. mozzarella
Na sos:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g passaty
- oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w rondelku na oliwie. Dodaj do niej przeciśnięty czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj passatę i trochę oregano, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Sos możesz zblendować.
- Przygotowanie pieczywaBagietkę pokrój z ukosa w dość grube kromki. Rozmiękczone masło wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Posmaruj nim kromki pieczywa.
- Pieczenie i serwowanie przekąskiKromki pieczywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posyp dość obficie startym serem. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze ok. 210 stopni Celsjusza i piecz 3-5 minut, aż ser na grzankach się rozpuści i lekko zrumieni. Grzanki podawaj z sosem pomidorowym.
Co jeszcze można zrobić z czerstwej bagietki?
Czerstwą bagietkę można wykorzystać na kilka sposobów. Można z niej zrobić chrupiące mini-grzanki, które będą doskonałym dodatkiem do zupy-krem czy sałatki. Pokruszonym miękiszem z pieczywa można tez zagęścić np. gulasz czy sos. Mocno wysuszoną bagietkę najlepiej zaś zetrzeć i wykorzystać, jako tartą bułkę.