Jasiek Kuroń wypełnił łupinki przepysznym farszem. Te pieczone ziemniaki dosłownie rozpływają się w ustach

Dodano:
Pieczone ziemniaki Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Jasiek Kuroń pochwalił się przepisem na faszerowane, pieczone ziemniaki. Przepis jest nie tylko prosty, ale też szybki: danie jest gotowe w pół godziny.

Znany i popularny kucharz Jasiek Kuroń słynie z przepisów prostych, a wyjątkowo smacznych. Taki jest przepis, którym podzielił się ostatnio w mediach społecznościowych. Te faszerowane ziemniaki wypełnione są kiełbasą, pieczarkami, serem i zapieczone na złoto. Jeśli masz upieczone wcześniej ziemniaki, całe danie przyrządzisz w pół godziny.

Jak zrobić pieczone ziemniaki z farszem?

Ziemniaki w łupinkach należy upiec wcześniej, bo to one są podstawą tego dania. Takie ziemniaki można upiec nawet dzień wcześniej. Od ciebie zależy, jak duże okazy tego warzywa wybierzesz. Nasza rada: aby ziemniaki były jeszcze lepsze, pod koniec pieczenia posmaruj je odrobiną masła.

Cały sekret pieczonych ziemniaków Jaśka Kuronia to farsz. Tak naprawdę same ziemniaki te są jego częścią, a całość trzymają ziemniaczane łupinki, dlatego należy uważać, aby ich nie rozerwać. Jeśli nie masz pewności, czy ziemniaki się nie rozpadną, możesz je wzmocnić folią aluminiową.

Farsz, który proponuje Jasiek Kuroń to ziemniaki wymieszane z twarogiem, szczypiorem oraz smażoną kiełbasą z pieczarkami. Nim tak przygotowane ziemniaki wylądowały w piekarniku, kucharz posypał je parmezanem, ale jak podpowiada, może to być również inny tarty ser, np. szafir lub dziugas.

Przepis: Pieczone ziemniaki z farszem

Przepis na faszerowane ziemniaki od Jaśka Kuronia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • 3 upieczone ziemniaki w mundurkach
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kiełbaski wieprzowe
  • 5 pieczarek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki szczypioru
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 20 g startego parmezanu

sos:

  • 6 łyżek jogurtu
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniaków i farszuKiełbasę pokrój i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek i tymianek. Smaż wszystko 5 minut. Ziemniaki przekrój na połówki i wydrąż z łupinek miąższ. Do masy ziemniaczanej dodaj twaróg, przesmażoną kiełbasę z pieczarkami, szczypiorek i ziele angielskie. Kiedy masa wystygnie, dodaj do niej jajko, sól, pieprz i wymieszaj.
  2. Pieczenie ziemniaków i robienie sosuŁupinki ziemniaczane napełnij farszem i ułóż na blasze do pieczenia. Posyp parmezanem i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z prostym sosem: aby go zrobić, wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Jak podać pieczone ziemniaki?

Jasiek Kuroń zaserwował swoje pieczone ziemniaczki z najprostszym sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku. Może to być także inny sos jogurtowy: np. z koperkiem albo natką pietruszki, czy też mieszanką różnych ziół. Znany kucharz podzielił się w mediach społecznościowych całym przepisem krok po kroku, gdzie na końcu widać całe przepyszne danie.

Reakcje fanów kuchni Kuronia mówią same za siebie. „Wygląda obłędnie!”, „Ekstra jedzonko”, „Fajne!” – piszą w komentarzach.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...