Zapiekam makaron, warzywa i kilka dodatków. Ten tani, pyszny obiad często robię po weekendzie
Co zrobić z marchewką z rosołu, brokułem, który był gotowany do obiadu oraz z resztkami makaronu? Ja nie zastanawiam się długo, tylko zamieniam te składniki w szybką zapiekankę. Oczywiście dorzucam do niej jeszcze kilka pokrojonych na bieżąco dodatków i powstaje naprawdę smaczne i apetyczne danie.
Jaki makaron nadaje się do zapiekania?
Do zapiekania zwykle używa się nieco grubsze makarony z pszenicy durum. Mogą to być: świderki, kolanka, rurki. Dobrze jednak też sprawdzą się makarony jajeczne, a nawet rosołowa krajanka. Makaron przeznaczony do zapiekania nie powinien być jednak rozgotowany. Zbyt miękki w czasie zapiekania jeszcze bardziej rozmięknie, może się też posklejać, a nawet rozpaść. Zapiekanka z takim makaronem nie będzie smaczna, ani apetyczna.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z grzankami?
Zapiekanka makaronowa z grzankami to świetny pomysł na szybki i tani obiad. To, co do niej dodamy, tak naprawdę zależy od tego, co właśnie mamy pod ręką. Makaron jest jej podstawowym składnikiem, grzanki i ser zaś wykończeniem. Jakie jednak warzywa dodamy do zapiekanki i czy dorzucimy wędlinę, zależy już tylko od nas.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z grzankami
Zapiekanka makaronowa z dodatkiem warzyw, żółtego sera i grzanek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego makaronu
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowany brokuł
- kilka szparagów świeżych lub ze słoika
- 1/2 papryki czerwonej
- 200 g szynki w kawałku
- 100 g startego sera żółtego
- 2 kromki pieczywa
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówMarchewki pokrój w grubsze talarki lub w kostkę. Brokuł podziel na różyczki. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Szynkę i kromki pieczywa pokrój w kostkę.
- Wykańczanie zapiekankiNaczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Makaron wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz z szynką. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp startym serem i grzankami. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser ładnie się roztopi.
Te składniki też pasują do zapiekanki makaronowej
Gdy robię zapiekankę makaronową z grzankami, zwykle dodaję do niej dość łagodne warzywa. To między innymi marchewka, brokuł i szparagi (świeże lub poza sezonem ze słoika), które też ładnie prezentują się kolorystycznie. Jeśli jednak chcecie nieco zaostrzyć smak zapiekanki, możecie też do niej dodać pokrojone pomidory, por, cebulę czy ugotowaną brukselkę. Zamiast szynki można zaś dodać pieczone czy gotowane mięso, np. kurczaka, wieprzowe, wołowe. Starty ser żółty bez problemu zaś można zastąpić plasterkami białej mozzarelli czy sera pleśniowego.