Sernik anielski dosłownie rozpływa się w ustach. Henia Foks zaskoczyła swoich fanów tym przepisem
Henia Foks to popularna youtuberka, która od lat dzieli się swoimi przepisami, a jej ciasta zawsze robią furorę. To przepisy proste, a pyszne, a sernik anielski Heni Foks już bije rekordy popularności. Autorka określiła przepis jako łatwy i taki rzeczywiście jest. Jeśli masz w domu robot lub mikser uszykowanie ciasta zajmie ci dosłownie 10 minut – potem już tylko zostanie czekanie, aż sernik anielki się upiecze.
Jak zrobić sernik anielski Heni Foks?
Henia Foks do swojego sernika anielskiego użyła tłustego twarogu i taki poleca. Youtuberka nie mieliła twarogu: wszystkie składniki ucierała w misie robota, aż będą idealnie puszyste, ale podpowiedziała, że jeśli ktoś robota nie ma i uciera ciasto ręcznie, warto wówczas zmielić taki twaróg trzykrotnie. Sekretem sernika anielskiego jest pianka z białek i cukru, a dokładnie sposób jej ułożenia. Pianka jest delikatnie przemieszana z masą serową (zobacz film niżej) co sprawia, że gotowe ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest też wyjątkowo puszyste.
Przepis: Sernik anielski Heni Foks
Puszysty sernik z pianką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku
- 1.2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń
- 200 ml jogurtu
na pianę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie spodu, masy serowej i piankiSkładniki na spód ciasta zagnieć i wyłóż na dno blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Składniki na sernik zmiksuj na gładką, bardzo puszystą masę. Białka ubij na sztywno, dodając partiami cukier.
- Robienie sernikaNa spód wyłóż większość masy serowej, a potem pianę. Na pianę wyłóż resztę masy serowej i delikatnie przemieszaj łyżką tak, aby na cieście utworzyły się „górki”. Piecz godzinę w 175 stopniach Celsjusza.
Henia Foks radzi, aby sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. To idealne ciasto do kawy, na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi i świetne ciasto na niedzielę.
Henia Foks pokazała krok po kroku jak robi sernik anielski
Henia Foks w pokazała na filmie krok po kroku, jak przygotowuje swój sernik anielski. To bardzo efektowne (na końcu filmu widać, jak pięknie wygląda gotowy sernik), ale rzeczywiście łatwe w przygotowaniu ciasto, z którym poradzić sobie powinny nawet osoby, które nie pieką dużo.
Fani Heni Foks są sernikiem anielskim zachwyceni. „Pani Heniu dziękuję za przepis i pracę dla nas, przyznaję, że znów mnie Pani zaskoczyła, jeszcze tak nie robiłam, by piana oddzielała warstwy masy serowej. Wygląda smacznie i wykorzystam ten przepis”– napisała jedna z subskrybentek.