Ten wypiek z jesiennym warzywem robię przynajmniej raz w roku. To moje ulubione pieczywo śniadaniowe

Dodano:
Chałka dyniowa Źródło: Shutterstock / Milton Buzon
Chałka dyniowa to pyszne pieczywo na śniadanie, które spodoba się całej rodzinie. Odkąd pierwszy raz je upiekłam, co roku robię choć raz. Bliscy są zachwyceni.

Delikatna i pełna smaku chałka dyniowa to mój ulubiony jesienny wypiek. Mogę z niej zrobić słodkie tosty, kanapki na śniadanie lub kolacje albo po prostu przekąsić ją ze szklanką mleka czy grubszą warstwą dobrego masła. To dla mnie kwintesencja komfortowego posiłku. Przygotowanie wypieku z dynią nie zajmuje aż tak dużo czasu. Polecam spróbować. Zwłaszcza jeśli nie wiesz co zrobić z pozostałościami upieczonego warzywa.

Jak zrobić smaczną chałkę dyniową?

Do wykonania tego pysznego wypieku nie potrzeba wiele. Do ciasta drożdżowego wystarczy dodać warzywne purée i pozwolić mu wyrosnąć. Po zapleceniu i upieczeniu uzyskasz znakomite lekko słodkie pieczywo na śniadanie. Spróbuj koniecznie – twoi bliscy je pokochają.

Przepis: Chałka dyniowa

Pyszny wypiek z dynią stanowiący idealne pieczywo na śniadanie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Sporządzanie zaczynuMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Rozpuść w nim cukier. Wsyp drożdże i dobrze je rozprowadź.
  2. Robienie ciasta na chałkęDo dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wymieszaj ją z solą, a następnie dodaj purée z dyni oraz jajko. Połącz i wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj przez 10 minut, aż uzyskasz elastyczną masę. Wymieszaj jeszcze ze stopionym masłem i odstaw na godzinę.
  3. Formowanie chałkiZ wyrośniętej masy uformuj 3 wałeczki. Spleć je w warkocz. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

Jak podać pyszny wypiek z dynią?

Chałkę dyniową możesz podać zarówno na słodko, jak i na słono. Do delikatnego maślanego wypieku pasować będą np. twarożek z dżemem, pasta z marchewki posypana czarnuszką, wędlina i ser żółty lub karmelizowana cebula.

Wskazówki dotyczące chałki dyniowej

Aby chałka wyszła idealna, skorzystaj z kilku cennych rad. Dowiesz się z nich również, jak możesz zmodyfikować ten pyszny wypiek.

  • Idealny wypiek z dynią uzyskasz, gdy dobrze zblendujesz upieczone warzywo. Najlepsza do tego przepisu będzie dynia hokkaido lub piżmowa. Smak tych odmian jesiennego warzywa idealnie komponuje się z wieloma dodatkami.
  • Do ciasta na wypiek możesz dodać ulubione bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy włoskie lub pokrojone w paseczki suszone morele. Smakowitym urozmaiceniem będzie też gorzka czekolada.
  • Chałkę dyniową możesz też doprawić, wsypując niewielką ilość cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu. Pół łyżeczki dowolnej z wymienionych przypraw w zupełności wystarczy.
  • Dla wygody do drożdżowych wypieków – a więc także do chałki dyniowej – używam drożdży instant. Możesz jednak wykorzystać produkt świeży. Na każde 7 g suchego wyrobu weź 15 g świeżego i uwzględnij dodatkowe 10-15 minut oczekiwania na to, aż drożdże „wystartują” po dodaniu do mleka z cukrem, a chałka będzie wyśmienita.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...