Ten placek to mój sposób na jesienną chandrę. Robię go szybko z tanich składników

Dodano:
Ciasto ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Mój placek z owocami poprawi ci humor, a zrobisz go raz-dwa, bez długiego wyrabiania i użycia miksera. Zapraszam po przepis na puszyste i wilgotne ciasto ze śliwkami. To mój patent na pyszne jesienne wieczory.

Jesienne wieczory często nastrajają mnie do upieczenia czegoś pysznego. W tym okresie lubię sięgać po przepisy na ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Jednym z moich ulubionych jesiennych wypieków jest szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami – pyszny, a banalnie prosty w przygotowaniu wypiek. Wszystko, czego potrzebujesz, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego placka z owocami, to kilka tanich składników, dwie miski oraz forma do pieczenia.

Jak zrobić jogurtowe ciasto ze śliwkami?

Smak śliwek idealnie komponuje się ze smakiem lekkiego, puszystego oraz bardzo wilgotnego ciasta jogurtowego. Zanim przystąpisz do mieszania składników, ogrzej je do temperatury pokojowej.

Do odmierzania ilości składników będziesz potrzebować kubeczka po dodawanym do ciasta jogurcie naturalnym (200 g), a do mieszania – drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej. Mieszanie ciasta powinno trwać bardzo krótko, bo jedynie do połączenia się składników. Nie martw się, jeżeli w masie będą widoczne małe grudki mąki, bo znikną w czasie pieczenia.

Wskazówka: Nie przesadzaj z ilością układanych na wierzchu owoców. W moim przepisie wykorzystuję 300 g (waga po usunięciu pestek) pokrojonych w kostkę śliwek.

Przepis: Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Z poniższego przepisu upieczesz ciasto ze śliwkami w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli chcesz upiec ciasto w mniejszej formie np. 20 x 20 cm lub tortownicy o średnicy 20 cm, to zmniejsz ilość składników o połowę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
266 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 200 g
  • 5 i 1/3 kubeczka mąki pszennej
  • 2 kubeczki cukru
  • 2 kubeczki oleju roślinnego
  • 6 średnich jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 300 g śliwek
  • cukier puder do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDo miski wybij jajka i lekko roztrzep je widelcem lub rózgą kuchenną oraz dodaj jogurt naturalny, cukier, olej, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój owoce na nieduże kawałki.
  2. Mieszanie mokrych i suchych składnikówWymieszaj mokre składniki z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszaj jedynie do połączenia się składników.
  3. PieczeniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ciasta ułóż kawałki śliwek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka – 45-50 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto ze śliwkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Wierzch upieczonego ciasta posypuję cukrem pudrem, ale możesz również posypać placek przed pieczeniem gruboziarnistym cukrem brązowym lub niewielką ilością kruszonki.

Cenne wskazówki do przepisu na ciasto jogurtowe ze śliwkami

Proste ciasto w mojego przepisu możesz łatwo modyfikować. Oto kilka możliwości:

  • Ciasto jogurtowe możesz upiec również z dodatkiem innych owoców świeżych oraz mrożonych np. pokrojonych w małą kostkę lub cienkie plasterki jabłek bądź gruszek, malin, truskawek, borówek, jagód i porzeczek. Owoce mrożone przed wyłożeniem na ciasto musisz rozmrozić i odsączyć na sitku z nadmiaru soku.
  • Placek na bazie ciasta jogurtowego możesz również upiec z dodatkiem jogurtu owocowego np. truskawkowego lub kefiru, kwaśnego mleka i maślanki. Składniki na ciasto z kefirem, kwaśnym mlekiem lub maślanką odmierz za pomocą szklanki o pojemności 200 ml.
  • Olej roślinny w przepisie możesz zastąpić roztopionym i ostudzonym masłem klarowanym, a deser zyska maślany posmak i aromat.
  • Ciasto jogurtowe możesz również upiec bez owoców, wzbogacając smak placka np. ekstraktem pomarańczowym lub cytrynowym, odrobiną rumu oraz naturalnym kakao, cynamonem, imbirem bądź mielonymi goździkami.
  • Możesz podzielić gotowe ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao, dzięki czemu upieczesz dwukolorowe ciasto jogurtowe, które doskonale smakuje z dodatkiem polewy z gorzkiej czekolady.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...