W niedzielę lubię upiec całego kurczaka. Dwa sekretne składniki sprawiają, że obiad smakuje genialnie
Jeśli zastanawiacie się jakim daniem obiadowym w weekend zaskoczyć rodzinę, mam dla was prostą, ale pyszną i efektowną propozycję. Upieczcie kurczaka w całości. Jest przy nim mało pracy, bo mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i ewentualnie obłożyć dodatkami smakowymi. Po upieczeniu wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Czym przyprawić mięso kurczaka?
Mięso kurczaka ma delikatny, dość neutralny smak. Dlatego doskonale komponuje się z różnymi smakami. Tak naprawdę to przyprawy i dodatki decydują o tym, jak będzie smakować. A można wybierać w bardzo szerokiej gamie dodatków i przypraw. Najbardziej klasycznymi przyprawami stosowanymi do mięsa kurczaka są: sól, pieprz, czosnek i papryka. Jednak kurczak doskonale będzie też smakował doprawiony ziołami i czosnkiem czy musztardą, miodem i ziołami. W moim domu największym powodzeniem cieszy się jednak kurczak, w którym czuć nuty czosnku i cytryny. Gdy dodam jeszcze zioła, całość smakuje i wygląda niczym danie z restauracji.
Jak upiec kurczaka z czosnkiem i cytryną?
Gdy mam zamiar upiec całego kurczaka z dodatkiem czosnku i cytryny, najpierw nacieram mięso solą i pieprzem. Potem rozgniatam kilka ząbków czosnku i mieszam je z sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami oleju oraz z ziołami, np. z tymiankiem rozmarynem. Gdy mięso poleży kilka godzin w marynacie, przekładam je do naczynia żaroodpornego i dodatkowo obkładam plasterkami cytryny oraz przekrojonymi ząbkami czosnku. Po upieczeniu całość smakuje, że palce lizać.
Przepis: Aromatyczny, pieczony kurczak
Kurczak pieczony z dodatkiem cytryny i czosnku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 1 tuszka kurczaka ok. 1,4 kg
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- świeży tymianek lub rozmaryn
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie kurczakaTuszkę kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Do miseczki przeciśnij 2-3 ząbki czosnku, dodaj sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, listki ziół oraz olej. Wymieszaj składniki marynaty, a potem natrzyj nią mięso kurczaka w środku i na zewnątrz. Kurczaka wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Obkładanie kurczakaTuszkę kurczaka wyjmij z lodówki na ok. 30 minut przed pieczeniem. Do jej środka włóż część obranych i przekrojonych na pół ząbków czosnku oraz pokrojoną w cząstki cytrynę. Dodaj też gałązkę świeżych ziół. Wierzch kurczaka obłóż plasterkami cytryny i pokrojonymi ząbkami czosnku.
- Pieczenie kurczakaKurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj je. Mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie zdejmij pokrywę, podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze ok. 15 minut, by ładnie przyrumieniła się jego skórka.
Pomysły na farsz do kurczaka
Jeśli chcecie, by pieczony kurczak stał się jeszcze bardziej pożywnym daniem, możecie go nadziać. Wnętrze kurczaka możecie więc wypełnić, np. farszem z ryżu i szpinaku albo z mielonego mięsa i pokrojonych warzyw, np. cebuli, marchewki. Ja jednak zwykle do środka kurczaka wkładam cząstki cytryny, kilka przekrojonych ząbków czosnku oraz 2-3 gałązki świeżych ziół.