Zanurzam chleb w jednym składniku i kładę na patelnię. To mój sposób na pyszne śniadanie z czerstwego pieczywa
Każdemu zdarza się pewnie od czasu do czasu nie kupić świeżego pieczywa. Trzeba wtedy zjeść to już lekko czerstwe. Dla mnie nie stanowi to problemu, bo taki chleb czy bułki raz-dwa przerabiam na jedno z pyszniejszych śniadań. A zajmuje to dosłownie chwilę, co rano jest bardzo istotne.
Jakie pieczywo jest najlepsze do smażenia?
Do smażenia najlepiej nadaje się dość lekkie pieczywo. Może być to pieczywo pszenne, pszenno-żytnie czy orkiszowe. Idealne są bułki, ale dobrze też sprawdzi się chleb czy pieczywo tostowe. Co ciekawe, czerstwe pieczywo nadaje się tu lepiej niż świeże, bo nie rozpada się po namoczeniu w jajku.
Jak zrobić chleb smażony w jajku?
Przygotowanie chleba smażonego w jajku jest proste i zajmie dosłownie chwilę. Pieczywo trzeba tylko pokroić w grubsze kromki, a potem zanurzyć je w masie jajecznej i położyć na rozgrzanej patelni. Do smażenia chleba lub bułek można użyć neutralnego w smaku oleju lub masła klarowanego. Gdy chleb przyrumieni się z dwóch stron, jest gotowy do jedzenia.
Przepis: Odświeżany chlebek
Chleb smażony w jajku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki czerstwego chleba lub bułki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajkaJajko wybij do głębokiego talerza. Dodaj do niego mleko, całość energicznie rozkłóć przy pomocy widelca.
- Smażenie chlebaNa patelni rozgrzej trochę oleju. Kromki chleba kolejno zanurzaj w jajku, a potem kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż pieczywo ładnie się przyrumieni.
Wskazówka: Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco kalorii, po zdjęciu pieczywa z patelni, osącz je z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Z czym podać pieczywo smażone w jajku?
Pieczywo smażone w jajku doskonale smakuje ze słodkimi dodatkami. Można je więc posmarować dżemem, konfiturą czy powidłami. Świetnie też smakuje po polaniu miodem. Jednak bez problemu można je też obłożyć żółtym serem czy wędliną i zjeść podobnie, jak klasyczne kanapki. Idealnie będzie też smakować z plasterkami jajka ugotowanego na twardo czy awokado.