To najprostszy przepis na jesienne ciasto z jabłkami. Robię je z kilku tanich składników, a smakuje wszystkim
Ciasto z farszem z jabłek to tradycyjny wypiek kuchni polskiej, który od dawna cieszy się ogromną popularnością, łącząc pokolenia. Moim zdaniem to najlepszy dodatek do gorącej kawy lub herbaty oraz doskonały sposób na osłodzenie sobie szarych, jesiennych dni. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych podczas pieczenia unosi się cudowny aromat. Do szarlotki nadają się nie tylko świeże jabłka, ale także smażone jabłka ze słoika.
Jak zrobić tradycyjne ciasto z jabłkami?
Po pierwsze i najważniejsze – kruche ciasto do szarlotki robimy z zimnych składników. Bardzo ważne jest szybkie wyrobienie ciasta i jego schłodzenie przed przystąpieniem do wałkowania. Ciasto można schłodzić w lodówce lub zamrażalniku (uważając, żeby całkiem nie zamarzło). Porada: Jeżeli masz mało czasu, to polecam podzielić ciasto przed chłodzeniem na dwie równe części. Ponadto kruche ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i chłodzić je przez całą noc.
Tradycyjną szarlotkę piekę zgodnie z przepisem mojej babci, przykrywając jabłka całym płatem ciasta, ale możesz również przykryć nadzienie ciastem startym na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję cynamon i mielone goździki, które sprawiają, że nadzienie zyskuje wyjątkowy smak. Inne przyprawy, które możesz dodać do nadzienia to m.in. imbir, gałka muszkatołowa oraz kardamon.
Przepis: Ciasto z jabłkami
To tradycyjne ciasto z jabłkami często gościło w domach naszych babć.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 14
Składniki
Na kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 duże jajko
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kruchego ciastaMąkę pszenną (np. tortową lub uniwersalną) i mąkę krupczatkę przesiej do miski lub na stolnicę. Do mąki dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz pokrojone na małe kawałki masło. Szybko wyrób jednolite ciasto – możesz wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Z gotowego ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na około 1 godzinę.
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz oraz pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Porada: możesz również pokroić jabłka na cieniutkie plasterki, korzystając z krajalnicy do warzyw.
- Smażenie jabłekPrzełóż rozdrobnione jabłka do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj. Podgrzewaj na dużej mocy palnika, cały czas mieszając, aż puszczą sok, a następnie zmniejsz moc i odparuj nadmiar płynu. Gdy jabłka zgęstnieją, wyłącz grzanie, dodaj cynamon oraz mielone goździki i wymieszaj. Pozostaw nadzienie do ostygnięcia. Porada: jeżeli jabłka były bardzo soczyste i nadzienie wyszło wodniste, to możesz je zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki ziemniaczanej na 100 ml wody).
- Przygotowanie do pieczeniaSchłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na niezbyt cienki placek, dopasowując do wymiarów formy. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Nawiń jedno ciasto na wałek i delikatnie przełóż je do formy. Ponakłuwaj spód placka widelcem. Na ciasto wyłóż ostudzone jabłka i wyrównaj wierzch nadzienia łyżką. Przykryj jabłka drugim płatem ciasta i również ponakłuwaj je widelcem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw ciasto do gorącego piekarnika i piecz do zrumienienia – 50-60 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Jak podawać ciasto z jabłkami?
Przed podaniem ostudzone ciasto z jabłkami posyp cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Możesz również podawać ciasto z jabłkami bez dodatków. Do dekoracji ciasta z jabłkami idealnie nadaje się również klasyczny lukier z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny.
Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
Jabłka różnią się nie tylko smakiem, ale także konsystencją miąższu. Do ciasta jabłkowego najlepsze są polskie odmiany jabłek np. Szara Reneta, Kosztela, Antonówka i Papierówka, ale pyszne nadzienie do szarlotki zrobisz również m.in. z jabłek odmiany Lobo, Ligol i Champion.
Jeżeli lubisz ciasta z delikatnym musem jabłkowym, to idealnie sprawdzą się jabłka o mączystym, miękkim miąższu, które wymagają dość długiego odparowywania wody podczas smażenia. Do szarlotki z nadzieniem, w którym mają być wyczuwalne kawałki jabłek, najlepiej wybrać owoce o twardym i zwartym miąższu, które zmiękną podczas smażenia i pieczenia, ale całkowicie się nie rozpadną.
Smak jabłek do ciasta to kwestia gustu. Wybierając słodkie jabłka, można zmniejszyć ilość dodawanego do nadzienia cukru, unikając przesłodzenia szarlotki, jednak większość przepisów uwzględnia dodanie jabłek o kwaskowatym smaku, który doskonale komponuje się ze słodkim smakiem kruchego ciasta.
Jak zrobić szarlotkę z surowymi jabłkami?
Możesz uniknąć smażenia jabłek, odciskając starte na tarce owoce z nadmiaru soku na sitku lub w ściereczce. Mocno odciśnięte z soku jabłka wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny oraz cynamonem i mielonymi goździkami. Tak przygotowane nadzienie możesz przełożyć do formy i upiec z nim ciasto.