Wiemy, jak zrobić łososia z arbuza. Kasia Sienkiewicz zszokowała pół Polski, a ten pieczony arbuz naprawdę smakuje jak ryba

Dodano:
Kawałki arbuza Źródło: Shutterstock / VG Foto
Kasia Sienkiewicz, wokalistka zespołu „Kwiat Jabłoni” powiedziała w wywiadzie dla Radia Zet, że „upiekła arbuza i zrobiła z niego wegańskiego łososia”. Pomysł, aby przyrządzić arbuza tak, aby smakował i wyglądał niczym ryba, nie jest niczym nowym.

Wypowiedź Kasi Sienkiewicz o wegańskim łososiu i pieczeniu arbuza wywołała falę prześmiewczych komentarzy. Czy słusznie? Nie nam to oceniać, jednak faktem jest, że pieczony arbuz w odpowiedniej marynacie smakuje i wygląda jak ryba, bardziej tuńczyk, a nie łosoś, bo ten przepis najczęściej podawany jest jako „watermalon tuna”, czyli tuńczyk z łososia. Można się spierać, czy tak dosłowna nazwa jest odpowiednia, ale to właśnie tak przyrządzony arbuz jest bardzo często stosowany jako zamiennik ryby na przykład w wegańskich wersjach sushi. Co więcej – zrobienie tego oryginalnego przysmaku jest bardzo proste.

Kto robi łososia z pieczonego arbuza?

Łosoś z arbuza czy tuńczyk z arbuza to przepis, który jest modny na wegańskich blogach kulinarnych od kilku lat. W Polsce promował go między innymi Eryk Wałkowicz, autor popularnego bloga erVegan. Cały sekret polega na odpowiedniej marynacie z dodatkiem glonów nori, które nadają całości charakterystyczny, rybny smak. Pieczenie z kolei sprawia, że arbuz nabiera zupełnie innej tekstury, która do złudzenia przypomina surowego tuńczyka (ale może też kojarzyć się z łososiem).

Sposoby na ten przysmak są dwa: Eryk Wałkowicz najpierw upiekł arbuza, a potem marynował go w zalewie. Można też zrobić odwrotnie: najpierw zamarynować owoc, a potem upiec. Niżej podajemy przepis na ten drugi sposób. Eryk Wałkowicz o swoim sposobie napisał: „Niektóre przepisy, które testowałem w ogóle pomijają obróbkę termiczną arbuza albo piecze się go już w marynacie lub owiniętego w nori. Przepis, który podaję to według mnie najlepsze i jednocześnie najłatwiejsze podejście do tego arbuzowego eksperymentu, ale Was też zachęcam do testowania różnych opcji!”. Na końcu też dodał: „Pamiętajcie, że taki arbuz to nadal arbuz, a nie tuńczyk, więc jeśli zależy Wam na zbilansowanym posiłku i większej ilości białka, podajcie go razem z tofu lub tempehem”.

Jak zrobić łososia z arbuza albo tuńczyka z arbuza?

Wiele przepisów zaleca, aby najpierw zamarynować arbuza na kilka godzin, a potem upiec. Która wersja jest lepsza? To zostawiamy do rozsądzenia tym, który zdecydują się na eksperymenty z tym zaskakującym daniem.

Przepis: Łosoś z arbuza (tuńczyk z arbuza)

Pieczony arbuz, który smakuje i wygląda niczym ryba.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
6 godz.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
914

Składniki

  • 750 g arbuza

na marynatę:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 80 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oleju z winogron
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 4 łyżki płatków nori

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie arbuza i marynatyWymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Arbuza pokrój w kostkę lub w paski i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 3-6 godzin do lodówki.
  2. Pieczenie arbuzaKawałki arbuza rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni ok. 40-45 minut. Podawaj ostudzone.

Ostudzonego arbuza można podawać z ryżem, w sałatkach, albo wykorzystać do zrobienia wegańskiego sushi.

Źródło: smaki.pl, erVegan.com, Radio Zet
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...