Wiemy, jak zrobić łososia z arbuza. Kasia Sienkiewicz zszokowała pół Polski, a ten pieczony arbuz naprawdę smakuje jak ryba
Wypowiedź Kasi Sienkiewicz o wegańskim łososiu i pieczeniu arbuza wywołała falę prześmiewczych komentarzy. Czy słusznie? Nie nam to oceniać, jednak faktem jest, że pieczony arbuz w odpowiedniej marynacie smakuje i wygląda jak ryba, bardziej tuńczyk, a nie łosoś, bo ten przepis najczęściej podawany jest jako „watermalon tuna”, czyli tuńczyk z łososia. Można się spierać, czy tak dosłowna nazwa jest odpowiednia, ale to właśnie tak przyrządzony arbuz jest bardzo często stosowany jako zamiennik ryby na przykład w wegańskich wersjach sushi. Co więcej – zrobienie tego oryginalnego przysmaku jest bardzo proste.
Kto robi łososia z pieczonego arbuza?
Łosoś z arbuza czy tuńczyk z arbuza to przepis, który jest modny na wegańskich blogach kulinarnych od kilku lat. W Polsce promował go między innymi Eryk Wałkowicz, autor popularnego bloga erVegan. Cały sekret polega na odpowiedniej marynacie z dodatkiem glonów nori, które nadają całości charakterystyczny, rybny smak. Pieczenie z kolei sprawia, że arbuz nabiera zupełnie innej tekstury, która do złudzenia przypomina surowego tuńczyka (ale może też kojarzyć się z łososiem).
Sposoby na ten przysmak są dwa: Eryk Wałkowicz najpierw upiekł arbuza, a potem marynował go w zalewie. Można też zrobić odwrotnie: najpierw zamarynować owoc, a potem upiec. Niżej podajemy przepis na ten drugi sposób. Eryk Wałkowicz o swoim sposobie napisał: „Niektóre przepisy, które testowałem w ogóle pomijają obróbkę termiczną arbuza albo piecze się go już w marynacie lub owiniętego w nori. Przepis, który podaję to według mnie najlepsze i jednocześnie najłatwiejsze podejście do tego arbuzowego eksperymentu, ale Was też zachęcam do testowania różnych opcji!”. Na końcu też dodał: „Pamiętajcie, że taki arbuz to nadal arbuz, a nie tuńczyk, więc jeśli zależy Wam na zbilansowanym posiłku i większej ilości białka, podajcie go razem z tofu lub tempehem”.
Jak zrobić łososia z arbuza albo tuńczyka z arbuza?
Wiele przepisów zaleca, aby najpierw zamarynować arbuza na kilka godzin, a potem upiec. Która wersja jest lepsza? To zostawiamy do rozsądzenia tym, który zdecydują się na eksperymenty z tym zaskakującym daniem.
Przepis: Łosoś z arbuza (tuńczyk z arbuza)
Pieczony arbuz, który smakuje i wygląda niczym ryba.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 6 godz.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 914
Składniki
- 750 g arbuza
na marynatę:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 80 ml sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki oleju z winogron
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 4 łyżki płatków nori
Sposób przygotowania
- Szykowanie arbuza i marynatyWymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Arbuza pokrój w kostkę lub w paski i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 3-6 godzin do lodówki.
- Pieczenie arbuzaKawałki arbuza rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni ok. 40-45 minut. Podawaj ostudzone.
Ostudzonego arbuza można podawać z ryżem, w sałatkach, albo wykorzystać do zrobienia wegańskiego sushi.