Te placuszki na śniadanie robię szybko z popularnej kaszy. Są zdrowe i bardzo pożywne

Dodano:
Placki z kaszy manny Źródło: Pexels / Pelageia Zelenina
Jeśli macie ochotę na placki śniadaniowe, zamiast po mąkę, sięgnijcie po kaszę. Nie trzeba jej gotować, a wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami. Te placuszki robi się więc szybko, a są o wiele pożywniejsze od tradycyjnych.

Jeśli chcecie przygotować pyszne, pożywne śniadanie, możecie wziąć pod uwagę placuszki. Jednak nie takie klasyczne z mąki, a z dodatkiem kaszy manny. Dzięki temu składnikowi placki będą o wiele wartościowsze i zyskają ciekawą konsystencję. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, bo robi się je podobnie, jak tradycyjne placki z mąki.

Dlaczego kasza manna jest zdrowsza od mąki?

Kasza w porównaniu z mąką to zwykle produkt o wyższej wartości odżywczej. Tak też jest z kaszą manną, którą otrzymuje się z ziarna pszenicy. Jest ono poddawane mniejszemu oczyszczaniu, niż mąka. A mniejszy stopień oczyszczenia oznacza dla nas więcej składników odżywczych takich, jak: błonnik, sole mineralne i witaminy. Dlatego warto tam, gdzie się da, zastąpić mąkę pszenną kaszą manną.

Jak zrobić placuszki z kaszy manny?

Przygotowanie placuszków z kaszy manny nie różni się zbytnio od przyrządzenia klasycznych placków z mąki pszennej. Jedyną różnicą jest fakt, że na początku kaszę warto wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut, by napęczniała. Etap ten zastąpi gotowanie kaszy i sprawi, że placuszki wyjdą miękkie i puszyste.

Przepis: Szybkie placki z kaszy

Szybkie i pożywne placuszki śniadaniowe z kaszy manny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie kaszyKaszę mannę wsyp do miski i zalej ciepłym mlekiem. Całość wymieszaj, miskę przykryj i odstaw kaszę na ok. 10-15 minut, by napęczniała.
  2. Przygotowanie ciastaDo napęczniałej kaszy dodaj jajka, cukier i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, by nie było grudek.
  3. Smażenie plackówPatelnię rozgrzej, wylej na nią trochę oleju. Na rozgrzany tłuszcz kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by placki były bardziej puszyste, oddzielcie białka i ubijcie je na pianę. Potem delikatnie połączcie ją z ciastem na placki.

Jak podać placuszki z kaszy manny?

Placuszki z kaszy manny wyjątkowo dobrze smakują podane na słodko. Można więc posypać je cukrem pudrem lub podać z dżemem albo konfiturą. Jeszcze zdrowszą i smaczniejszą formą będzie polanie ich miodempodanie ze świeżymi owocami. Tu doskonale sprawdzą się pokrojone banany, kiwi, brzoskwinia czy owoce jagodowe, np. borówki amerykańskie, maliny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...