Te placuszki na śniadanie robię szybko z popularnej kaszy. Są zdrowe i bardzo pożywne
Jeśli chcecie przygotować pyszne, pożywne śniadanie, możecie wziąć pod uwagę placuszki. Jednak nie takie klasyczne z mąki, a z dodatkiem kaszy manny. Dzięki temu składnikowi placki będą o wiele wartościowsze i zyskają ciekawą konsystencję. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, bo robi się je podobnie, jak tradycyjne placki z mąki.
Dlaczego kasza manna jest zdrowsza od mąki?
Kasza w porównaniu z mąką to zwykle produkt o wyższej wartości odżywczej. Tak też jest z kaszą manną, którą otrzymuje się z ziarna pszenicy. Jest ono poddawane mniejszemu oczyszczaniu, niż mąka. A mniejszy stopień oczyszczenia oznacza dla nas więcej składników odżywczych takich, jak: błonnik, sole mineralne i witaminy. Dlatego warto tam, gdzie się da, zastąpić mąkę pszenną kaszą manną.
Jak zrobić placuszki z kaszy manny?
Przygotowanie placuszków z kaszy manny nie różni się zbytnio od przyrządzenia klasycznych placków z mąki pszennej. Jedyną różnicą jest fakt, że na początku kaszę warto wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut, by napęczniała. Etap ten zastąpi gotowanie kaszy i sprawi, że placuszki wyjdą miękkie i puszyste.
Przepis: Szybkie placki z kaszy
Szybkie i pożywne placuszki śniadaniowe z kaszy manny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Namaczanie kaszyKaszę mannę wsyp do miski i zalej ciepłym mlekiem. Całość wymieszaj, miskę przykryj i odstaw kaszę na ok. 10-15 minut, by napęczniała.
- Przygotowanie ciastaDo napęczniałej kaszy dodaj jajka, cukier i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, by nie było grudek.
- Smażenie plackówPatelnię rozgrzej, wylej na nią trochę oleju. Na rozgrzany tłuszcz kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Wskazówka: Jeśli chcecie, by placki były bardziej puszyste, oddzielcie białka i ubijcie je na pianę. Potem delikatnie połączcie ją z ciastem na placki.
Jak podać placuszki z kaszy manny?
Placuszki z kaszy manny wyjątkowo dobrze smakują podane na słodko. Można więc posypać je cukrem pudrem lub podać z dżemem albo konfiturą. Jeszcze zdrowszą i smaczniejszą formą będzie polanie ich miodem i podanie ze świeżymi owocami. Tu doskonale sprawdzą się pokrojone banany, kiwi, brzoskwinia czy owoce jagodowe, np. borówki amerykańskie, maliny.