Ta sałatka to połączenie zielonych składników i 2 dodatków. Efekt jest pyszny i bardzo zdrowy

Dodano:
Sałatka z melona i winogron Źródło: Unsplash / Mariana Medvedeva
Jeśli lubicie sałatki, mam dla was oryginalną propozycję. Będzie to przekąską, którą robi się z kilku zielonych składników i dwóch sycących dodatków. Jest soczysta, ale też kremowa. Doskonale smakuje i wychodzi na zdrowie.

Sałatki to bardzo proste potrawy, które potrafią zaskoczyć smakiem. Zwłaszcza gdy zrobi się je z nieoczywistych składników. Taka też jest moja sałatka, do przygotowania której używam kilku zielonych składników. Są to liście sałaty i ziół, a także dwa zielone owoce – melon i winogrona. Po wzbogaceniu w ser pleśniowy i zbożowy dodatek całość smakuje znakomicie i wychodzi na zdrowie.

Jakie liście pasują do sałatki z owocami?

W mojej sałatce z owocami zwykle ląduje rukola i liście świeżej mięty. Jednak można je zastąpić innymi składnikami. W miejsce rukoli można wykorzystać np. roszponkę, a listki mięty zastąpić listkami bazylii albo melisy. Wszystkie te składniki dobrze harmonizują ze smakiem owoców i wnoszą do sałatki sporą porcję zdrowia.

Jak zrobić zieloną sałatkę z owocami?

Do lekkiej, zielonej sałatki z owocami dodaję dwa sycące składniki. Jest to komosa ryżowa, którą najpierw trzeba ugotować oraz ser pleśniowy. Ten drugi warto wyjąć z lodówki na 30-40 minut przed przyrządzaniem sałatki. W temperaturze pokojowej nieco zmięknie, nabierze pełnego smaku i aksamitnej konsystencji.

Przepis: Zielona sałatka z owocami

Zielona sałatka z owocami, komosą ryżową i serem pleśniowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g suchej komosy ryżowej
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 melona
  • ok. 200 g zielonych winogron
  • 50 g rukoli
  • 2-3 gałązki świeżej mięty

Na sos:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie komosyKomosę opłucz, umieść w rondelku, zalej trochę mniej niż podwójną ilością wody. Zagotuj, dodaj trochę soli, zmniejsz ogień i gotuj ją ok. 15 minut, aż będzie miękka lecz sypka. Komosę przełóż na sito, przelej zimną wodą, osącz.
  2. Przygotowanie składnikówSer pleśniowy ociepl, pokrój w kostkę. Winogrona umyj, każde przekrój na pół, usuń pestki. Z połówki melona specjalną łyżeczką wykrój kulki. Rukolę i liście mięty opłucz, osusz.
  3. Wykańczanie sałatkiW salaterce umieść komosę ryżową, kulki melona, przekrojone winogrona, rukolę i listki mięty. Całość wymieszaj, posyp pokrojonym serem. Polej sosem doprawionym do smaku solą i pieprzem.

Najlepszy sos do zielonej sałatki z owocami

Do zielonej sałatki z owocami będą pasować lekkie sosy o słodko-kwaśnym smaku. Można więc połączyć np. miód z sokiem z cytryny czy syrop klonowy z octem jabłkowym. Dopełnieniem sosu będzie oliwa z oliwek, która doda całości smaku i wpłynie też na zwiększoną wartość odżywczą. Dzięki dodatkowi oliwy, nasz organizm lepiej bowiem przyswoi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. A sama oliwa również dostarczy nam zdrowych kwasów tłuszczowych oraz kilku witamin.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...