Przepis na ten obiad z kurczakiem dostałam od bratowej. Czegoś tak pysznego dawno nie jadłam

Dodano:
Pałki z kurczaka w sosie pieczarkowym Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad. Odkąd korzystam z przepisu bratowej, która mięso robi w prostym sosie, rodzina jest zachwycona. Musisz spróbować.

Prosty obiad z kurczakiem dla całej rodziny możesz zrobić w mniej więcej godzinę. Przepis bratowej wykorzystuje pałki z kurczaka. To dość tanie i uniwersalne mięso, które po uduszeniu z dodatkami staje się mięciutkie i smakowite tak, że palce lizać. Z zaproponowanym przez nią sosem pieczarkowym mięso smakuje wręcz kosmicznie. Jest tak delikatne i soczyste, że trudno skończyć jedzenie na jednej porcji.

Jak zrobić wybitne pałki z kurczaka?

Do zrobienia potrawy potrzebujesz mięsa, pieczarek, domowego bulionu drobiowego i kilku podstawowych składników. Sekretem smaku tego obiadu z kurczakiem moim zdaniem są zioła i właśnie dobrze zbalansowany pod kątem smaku wywar na kurczaku. Zawsze staram się mieć w słoiku większą porcję, by wydobyć z mięs to, co w nich najlepsze. Na zrobienie tych pałek z kurczaka polecam skusić się szczególnie wtedy, gdy został ci rosół lub gdy wiesz, że będziesz go wkrótce gotowała.

Przepis: Pałki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pyszny obiad z kurczakiem dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPałki kurczaka oprósz solą i pieprzem. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj osobno. Pieczarki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Podsmażanie mięsaNa rozgrzanych 2 łyżkach oleju podsmaż pałki z kurczaka. Gdy się zrumienią, przenieś je na talerz. Na patelnię wlej natomiast ostatnią łyżkę roślinnego tłuszczu.
  3. Smażenie cebuli i grzybówZeszklij cebulę. Wrzuć czosnek. Krótko go przesmaż, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż lekko się zredukują, w trakcie doprawiając tymiankiem. Wsyp mąkę pszenną i delikatnie ją zrumień.
  4. Robienie sosu iNa patelnię wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Dodaj śmietankę, wymieszaj i chwilę pogotuj, by całość lekko zgęstniała.
  5. Duszenie pałek z kurczaka w sosieDo sosu włóż odłożone pałki z kurczaka. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj danie jeszcze do czasu, aż sos zgęstnieje. Możesz też poprawić jego konsystencję, dodając nieco mąki pszennej. Dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podawać obiad z kurczakiem?

Do soczystego mięsa w sosie pieczarkowym doskonale pasują kasze. Wypróbuj pęczak, kaszę jęczmienną mazurską lub kaszę jaglaną, a będzie więcej niż wyśmienicie. Możesz też po prostu ugotować ziemniaki i zrobić z nich kremowe purée. Ciekawym pomysłem będzie też podanie purée mieszanego z dodatkiem selera, pietruszki, topinamburu albo pasternaku.

Inne warianty pałek z kurczaka w sosie pieczarkowym

Jeśli chcesz, cebulę oraz grzyby możesz podsmażyć na maśle klarowanym. Mimo, że zawiera tłuszcze nasycone, od czasu do czasu w diecie może się pojawić. Niektórzy uważają, że lepiej podkreśla smak pieczarek i cebuli.

Do przyprawienia pieczarek polecam użyć świeżych ziół. Gałązki tymianku są niezwykle aromatyczne i warto z nich skorzystać. Sprawdzą się też oregano oraz natka pietruszki.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...