Moje drożdżówki z czekoladą znikają, zanim zdążą całkowicie ostygnąć. Poznaj ich sekret
Drożdżówki z czekoladą dostępne są w każdej cukierni, ale zrobione w domu, smakują o niebo lepiej. Co więcej, piekąc domowe bułeczki drożdżowe, wiem, co podaję swoim bliskim. Miękkie i puszyste drożdżówki z dodatkiem czekolady (opcjonalnie kremu czekoladowego) szybko redukują mały głód i pozwalają zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Gwarantuję, że jeżeli podejmiesz wyzwanie i upieczesz drożdżowe bułeczki z czekoladą, to zrezygnujesz z zakupu podobnych produktów.
Jak upiec miękkie i puszyste drożdżowe bułeczki z czekoladą?
Drożdżowe bułeczki z czekoladą robię z klasycznego ciasta drożdżowego z dodatkiem świeżych drożdży. Żeby uniknąć niemiłych niespodzianek, sprawdź datę ważności drożdży podczas zakupu – jeżeli zbliża się ku końcowi, to odłóż produkt i poszukaj innej kostki, bo może się okazać, że drożdże nie będą właściwie pracować i ciasto nie wyrośnie.
Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta trzeba przygotować rozczyn. W tym celu musisz podgrzać mleko, ale jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza – wystarczy, że mleko będzie letnie.
Żeby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, składniki powinny mieć temperaturę pokojową – na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wyjmij jajka i drożdże z lodówki. Mleko i masło również możesz wcześniej ogrzać, co skróci czas podgrzewania/roztapiania. Do temperatury pokojowej ogrzej również jajko, którym posmarujesz wierzch drożdżówek przed pieczeniem.
Ciasto drożdżowe nadziewam połamaną na kawałki gorzką czekoladą, którą możesz zastąpić czekoladą mleczną oraz czekoladą gorzką i mleczną w dowolnych proporcjach. Świetnie w przypadku nadziewania ciasta drożdżowego oraz przygotowywania innych wypieków sprawdza się nie tylko zwykła czekolada, ale także czekolada do topienia i czekolada w pastylkach.
Wyrobione ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Najlepiej odstawić je w ciepłe miejsce, uważając, żeby nie było narażone na przeciągi i bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Nagłe zmiany temperatury mogą sprawić, że ciasto nie wyrośnie. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formuję drożdżówki z czekoladą, zwijając ciasto w rulon, a następnie kroję na mniejsze drożdżówki. Możesz również podzielić ciasto na porcje i każdą z nich nadziać kilkoma kostkami czekolady oraz uformować okrągłe lub podłużna bułeczki. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe rośnie w czasie pieczenia, więc gotowe drożdżówki będą nieco większe niż przed włożeniem do piekarnika.
Przepis: Drożdżowe bułeczki z czekoladą
Drożdżowe bułeczki z czekoladą idealnie sprawdzają się jako przekąska do kawy lub herbaty oraz słodkie śniadanie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki cukru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Na nadzienie:
- 2 i 1/2 tabliczki czekolady
Dodatkowo:
- 1 duże jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę przesiej do dużej miski. Oddziel żółtka od białek. Żółtka do ciasta roztrzep widelcem. Masło roztop w kąpieli wodnej lub przełóż je do rondelka i roztop na małym gazie, uważając, żeby się nie przypaliło. Roztopione masło odstaw do przestudzenia – nie musi być całkiem zimne, ale też nie może być gorące. Odmierz potrzebną ilość cukru do ciasta, a czekoladę połam na mniejsze kawałki. Jeżeli jest ciepło i czekolada zmięknie, to nic się nie stanie. Ciasta drożdżowego nie nadziewa się zimnymi dodatkami.
- Przygotowanie rozczynuPrzygotuj średnią miskę. Do miski przełóż pokruszone na mniejsze kawałki drożdże i dodaj 2-3 łyżki cukru. Utrzyj drożdże z cukrem widelcem lub łyżką. Do utartych z cukrem drożdży wlej letnie mleko i wymieszaj. Dodaj też 3-4 łyżki wcześniej przesianej mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj naczynie z rozczynem ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania rozczynu to około 20 minut – rozczyn powinien podwoić swoją objętość, mocno się spienić i musować.
- Uszykowanie ciastaDo przesianej mąki dodaj szczyptę soli, 2 żółtka, roztopione i przestudzone masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Dodaj wyrośnięty rozczyn do miski z pozostałymi składnikami ciasta i wymieszaj łyżką. Wstępnie wymieszane składniki ciasta wyrób ręcznie lub robotem kuchennym. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i mieć jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta ręcznie zajmuje około 15 minut. Jeżeli zdecydujesz się skorzystać z robota kuchennego, to ciasto powinno być gotowe po około 8 minutach.
- Wyrastanie ciastaZ wyrobionego ciasta uformuj kulę. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce. Po około 60 minutach wyrastania ciasto powinno podwoić swoją objętość. Polecam w czasie wyrastania 2 razy odpowietrzyć ciasto, delikatnie ugniatając je dłońmi.
- Wałkowanie ciasta i formowanie bułeczekWyjmij wyrośnięte ciasto z miski i przełóż na posypaną mąką stolnicę. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta uformuj prostokąt. Blisko dłuższego brzegu ciasta układaj kostki czekolady, robiąc odstępy w miejscach, w których będziesz odcinać pojedyncze bułeczki, a następnie zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Pokrój wałek z ciasta na kawałki i układaj bułeczki z czekoladą na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia – czas wyrastania to około 30 minut. W międzyczasie wbij do małej miseczki jajko i je roztrzep, przygotuj silikonowy pędzelek do smarowania bułeczek oraz nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- PieczenieWyrośnięte bułeczki drożdżowe z czekoladą posmaruj cienką warstwą roztrzepanego jajka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-18 minut (do zrumienienia). Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i ostudź. Wstaw do piekarnika drugą blachę z bułeczkami.
Jak podawać drożdżowe bułeczki z czekoladą?
Gotowe bułeczki z ulubioną czekoladą podawaj letnie lub całkiem wystudzone. Możesz udekorować wierzch domowych drożdżówek roztopioną czekoladą.