Mój mąż robi najlepsze mięsiwo do kanapek pod słońcem. Jego przepis na tę pastę jest banalny

Dodano:
Kanapka z metką i cebulą Źródło: Pixabay
Pasta z boczku, zwana też metką, to prosty dodatek do chleba, któremu trudno się oprzeć. Mój mąż ma na niego prosty przepis. Spróbuj koniecznie.

Metka to pyszny dodatek do chleba, który w moim domu pojawił się za sprawa mojego męża. Spróbował go podczas wypadu w góry i tak mu posmakował, że postanowił nauczyć się go przygotowywać. Początkowo nie byłam przekonana do jedzenia pasty z boczku, ale szybko zmieniłam zdanie. Jest tak przyjemna w smaku i aromatyczna, że każdy powinien jej choć raz skosztować.

Smaczną metkę możesz oczywiście kupić w sklepie, ale znalezienie wyrobu zawierającego minimum 90% mięsa i pozbawionego dodatków, mających na celu wzmocnienie smaku i przedłużenie jego trwałości, jest rzadkością. Domowy rarytas zdążysz zjeść w 4-5 dni, a smak ma znacznie lepszy.

Jak zrobić pyszną metkę?

Przygotowanie tego dodatku do chleba jest wręcz banalne. Musisz zmielić surowy boczek i wymieszać go z dodatkami. U mnie są to suszony majeranek, czosnek granulowany i odrobina czarnego pieprzu. Tyle w zupełności wystarczy, by pokreślić smak mięsa.

Przepis: Metka

Pyszna pasta z boczku, która znakomicie pasuje do chleba.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g surowego boczku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaZ boczku usuń skórę, kości oraz chrząstki. Pokrój go w większą kostkę. Zmiel go w maszynce do mięsa, używając sita o niewielkich oczkach.
  2. Robienie metkiDo rozdrobnionego mięsa dodaj majeranek, czosnek granulowany oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przenieś metkę do słoika, zakręć go i wstaw do lodówki na godzinę.

Jak podawać metkę?

Metka to przede wszystkim doskonały dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Możesz nią też wzbogacić jajecznicę, dania z makaronem lub ugotowane i ubite na purée ziemniaki do obiadu. Te wszystkie opcje przetestował mój mąż i zarzeka się, że są wyśmienite.

Moim zdaniem metka najlepiej smakuje drugiego dnia od zrobienia, rozsmarowana na świeżutkim chlebie na żytnim zakwasie. Do takiej kanapki dodaję jeszcze pokrojoną w talarki czerwoną cebulę i jestem więcej niż zadowolona.

Inne warianty domowej metki

Pastę z boczku możesz dodatkowo doprawić, korzystając np. z mielonego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej czy słodkiej papryki. Jeśli chcesz, aby smak metki był wyrazisty, dodaj do niej 1 średnią cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku. Dodatki starannie posiekaj i połącz z rozdrobnionym boczkiem lub zmiel je w maszynce razem z mięsem.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...