Ta jesienna zapiekanka to hit w moim domu. Robię ją z tanich warzyw i kilku przypraw, a smakuje obłędnie
Dynia jest źródłem ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Za jej intensywny, pomarańczowy kolor odpowiada wysoka zawartość karotenoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Ten zdrowy skarb jesieni można przygotować na wiele różnych sposobów. Choć moi bliscy nie przepadają np. za zupą-krem z dyni, to zapiekankę z ziemniaków i dyni mogą jeść niemal codziennie.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i dyni?
Po pierwsze i najważniejsze – zanim wstawisz naczynie z zapiekanką do piekarnika, musisz poddać składniki wstępnej obróbce termicznej. Podgotowane ziemniaki i podsmażona dynia dojdą w tym samym czasie, a zapiekanka będzie miała idealną konsystencję.
Do zapiekanki najlepsze są ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się w czasie gotowania. Rodzaj dyni nie ma wielkiego znaczenia, ale ważne jest, żeby nie była ona przerośnięta i łykowata. Jeżeli chcesz zyskać pewność, że dynia będzie miękka i soczysta, to kup dynię hokkaido.
Ziemniaki oraz dynię kroję na plasterki, które na przemian układam w naczyniu do zapiekania, ale możesz ułatwić sobie pracę i pokroić ziemniaki oraz dynię w kostkę, a następnie wymieszać z resztą składników oraz przełożyć do naczynia.
Przepis: Zapiekanka z dyni i ziemniaków
Ta aromatyczna zapiekanka posmakuje nawet tym, którzy jeszcze się nie przekonali do smaku dyni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 kg średnich ziemniaków
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywZiemniaki obierz, umyj i przekrój na pół. Zalej pokrojone ziemniaki wrzącą wodą, dodaj sól i ugotuj niemal do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsącz na durszlaku lub sitku, lekko przestudź i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Dynię obierz i pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości około 1 cm. Jeżeli dynia zawiązała nasiona, to trzeba je usunąć. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- SmażenieRozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Zdejmij podsmażoną z czosnkiem cebulę z patelni i przełóż do miseczki. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmaż partiami plasterki dyni – powinny się lekko przyrumienić z obu stron, ale nie mogą nadmiernie zmięknąć, bo będą się łamać. Dopraw dynię kuminem rzymskim, solą i pieprzem. Wskazówka: jeżeli na patelni pozostało mało tłuszczu, to dodaj więcej oleju do smażenia.
- Robienie sosuWymieszaj śmietankę kremówkę z połową pokruszonego sera feta i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również dodać do sosu inne przyprawy i zioła (np. gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek lub mieloną paprykę). Porada: jeżeli chcesz, żeby zapiekanka była bardziej treściwa, to dodaj do sosu 2 jajka i wymieszaj.
- WykonanieWysmaruj olejem dno i boki formy do zapiekanki. Na przemian układaj plasterki ziemniaków i dyni. Na wierzch zapiekanki wyłóż podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zalej składniki zapiekanki sosem śmietanowym i delikatnie potrząśnij naczyniem. Posyp wierzch potrawy resztą sera feta.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z zapiekanką. Piecz około 25 minut – do miękkości ziemniaków i dyni.
Przepis na zapiekankę z dyni i ziemniaków łatwo modyfikować
Subtelny smak dyni podkreśla dodanie kminu rzymskiego, cebuli, czosnku oraz słonego sera feta. Do zapiekanki możesz dodać również inne warzywa np. suszone pomidory, paprykę, brokuły i pora, a także mięso np. podsmażoną pierś z kurczaka lub wędlinę np. boczek. Ser feta możesz zastąpić innym serem np. serem gorgonzola, mozzarellą i goudą. Dobór przypraw to kwestia gustu – zapiekanka z ziemniaków i dyni doskonale smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej.
Żeby zapiekanka nie była bardzo sucha, dodaję śmietankę kremówkę 30%. Aby potrawa była mniej kaloryczna, możesz zastąpić ją jogurtem naturalnym, śmietaną 12% lub mlekiem.
Jak podawać zapiekankę z ziemniaków i dyni?
Zapiekankę z ziemniaków i dyni podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.