Zapiekankę z gruszkami robię na niezwykłym spodzie. Podaję ją na deser lub lekką kolację
Pomysły na szybkie zapiekanki zawsze są u mnie w cenie. To danie można bowiem podać na lekki obiad, kolację czy deser. W tej ostatniej roli sprawdzą się oczywiście słodkie zapiekanki i taką właśnie chcę wam dziś zaproponować. Mimo, że jest słodkawa, możecie ją podać nie tylko na deser, ale też na ciepłą kolację.
Z czego zrobić spód do zapiekanki?
Spód do mojej zapiekanki z gruszkami robię zwykle z pieczywa tostowego. Zazwyczaj sięgam po pieczywo pszenne, które jest delikatne w smaku i doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Jednak pieczywo tostowe można też zastąpić innym rodzajem pieczywa. Mogą to być np. kromki bułki wrocławskiej czy poznańskiej. Dobrze też w tej roli sprawdzi się słodka chałka. By łatwo wyłożyć formę pieczywem, kromki należy zanurzyć w masie jajeczno-śmietankowej. To też sprawi, że po upieczeniu spód zapiekanki będzie miękki i chrupiący.
Jak zrobić słodką zapiekankę z gruszkami?
Słodką zapiekankę z gruszkami da się przygotować bez większego wysiłku. Kromki pieczywa wystarczy tylko zanurzyć w masie jajeczno-śmietankowej, a potem wyłożyć nimi dno naczynia do zapiekania. Teraz czas na pokrojenie gruszek i zalanie ich pysznym sosem. Po upieczeniu całość będzie soczysta i chrupiąca zarazem.
Przepis: Słodka zapiekanka z gruszkami
Zapiekanka na pieczywie tostowym z dodatkiem gruszek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 opakowania pieczywa tostowego
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 3 dojrzałe, ale dość twarde gruszki
Sposób przygotowania
- Krojenie gruszekGruszki umyj, wytrzyj, nie obieraj. Każdą przekrój na cztery części i wydrąż z niej gniazdo nasienne. Miąższ owocu pokrój w grubsze półplasterki.
- Układanie składnikówJajka wybij do szerszej miseczki. Dodaj śmietankę i cukier, rozkłóć widelcem. W powstałej masie maczaj kromki pieczywa tostowego i wykładaj nimi dno i boki tortownicy. Na pieczywie ułóż plasterki gruszek. Polej je pozostałą masą jajeczno-śmietankową.
- Pieczenie potrawyPrzygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut. Jeśli chcesz, by potrawa ładnie się zrumieniła, 5 minut przed końcem pieczenia, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i włącz termoobieg.
Czym warto zalać gruszki w zapiekance?
Gruszki w zapiekance zalewam zwykle masą jajeczno-śmietankową. Jednak podobną masę można przygotować np. na bazie serka homogenizowanego, serka mascarpone czy jogurtu naturalnego oraz jajek. Te składniki są nawet pożywniejsze od śmietanki, bo zawierają mniej wody, a więcej sycącego białka i składników mineralnych.