Ta surówka to ekspresowa porcja zdrowia, którą podaję do obiadu. Przepis jest banalnie prosty i tani

Dodano:
Surówka z pora, marchewki i jabłka Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Surówki to doskonały sposób na wprowadzenie do codziennej diety świeżych warzyw, które są skarbnicą witamin i minerałów. Poznaj mój przepis na intensywną w smaku surówkę z pora, marchewki i jabłka.

Pikantny por, słodka marchew i kwaskowate jabłko doskonale się uzupełniają, sprawiając, że gotowy dodatek do obiadu zachwyca nie tylko smakiem, ale także teksturą – surówka jest chrupiąca i bardzo soczysta.

Jak przygotować surówkę z pora, marchewki i jabłka?

Przygotowanie surówki z pora, marchewki i jabłka jest banalnie proste. Wystarczy umyć i rozdrobnić składniki, wymieszać i dodać sos. Nie solę pora przed dodaniem marchewki i jabłka, co sprawia, że zachowuje jędrność. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz jeść surowego pora, to polecam sparzyć pokrojone warzywo wrzątkiem, a następnie odsączyć z nadmiaru wody i pozostawić do ostygnięcia.

Sos do surówki robię z soku z cytryny oraz gęstego jogurtu naturalnego, który możesz zastąpić kwaśną śmietaną lub 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste w smaku surówki, to polecam przygotować sos na bazie majonezu i musztardy lub klasyczny sos winegret z oliwy z oliwek, musztardy, miodu i soku z cytryny.

Przepis: Surówka z pora, marchewki i jabłka

Surówka z pora, marchewki i jabłka to idealne połączenie różnych smaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 mały por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duże jabłko o kwaskowatym smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPora przekrój wzdłuż na pół i umyj pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem i pokrój białą i jasnozieloną część w cienkie półplasterki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz również jabłko pokroić w małą kostkę.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Łączenie składników i chłodzenieWymieszaj pora, marchewkę i jabłko z sosem jogurtowym. Gotową surówkę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Do jakich potraw podawać surówkę z pora, marchewki i jabłka?

Surówka z pora, marchewki i jabłka świetnie komponuje się z różnymi daniami obiadowymi. Możesz ją podawać m.in. do kotletów schabowych, drobiowych i wszelkiego rodzaju mielonych. Dodatek ten pasuję również do mięs pieczonych i duszonych, smażonej i pieczonej ryby, golonki, gulaszu, placków ziemniaczanych, zapiekanek ziemniaczanych, a nawet sadzonych jajek.

Opcjonalne dodatki do surówki z pora, marchewki i jabłka

Smak surówki możesz wzbogacić, dodając np. posiekane orzechy (osobiście polecam włoskie), rodzynki, kiełki, szczypiorek, cebulkę dymkę lub natkę pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...