To śniadanie pokochają dzieci. Jasiek Kuroń pokazał prosty patent z wykałaczką

Dodano:
Parówki z jajkiem Źródło: Shutterstock / Kagnitaly
Parówki i jajko to zawsze dobre połączenie – uważa Jasiek Kuroń. Znany kucharz pokazał prosty patent, jak usmażyć jajko w parówkach.

Jasiek Kuroń chętnie dzieli się przepisami w mediach społecznościowych, a ich zaletą jest to, że są to dania, które jest w stanie przygotować każdy. Tym razem jest to śniadaniowa inspiracja i coś wręcz genialnego w swojej prostocie, czyli parówki z jajkiem. Kuroń zaproponował swoim fanom przygotowanie parówkowych łódeczek wypełnionych jajkiem. „Kolejny pomysł na szybkie, przepyszne i pożywne śniadanie to patent, który robię od lat” – napisał Kuroń.

Jak zrobić jajka w parówkach?

Jasiek Kuroń postawił na najprostsze i najszybsze rozwiązanie: to jajka smażone w parówkowych łódeczkach. Aby je zrobić, wystarczy rozciąć parówki wzdłuż (ale nie do końca, jedynie na środku) i włożyć w środek wykałaczkę, aby utrzymały kształt charakterystycznej łódeczki.

„Parówki, do tego jajka, sól, pieprz i odrobina oleju. Można zrobić je tak, jak u mnie, na twardo lub krócej trzymać (lekko podlewając wodą i przykryć) i wtedy żółtko wyjdzie bardziej płynne. Z doświadczenia u nas jednak wynika, że dzieci wolą na twardo, więc sprawa jasna!” – napisał w mediach społecznościowych Jasiek Kuroń. Przygotowanie dania pokazał krok po kroku na krótkim filmie.

Parówki z jajkiem w kształcie serca

My do przepisu Jaśka Kuronia dorzucamy pomysł na identyczne danie, ale o innym kształcie. Z parówek można zrobić również serca. I wówczas też potrzebna będzie wykałaczka, w tym przypadku do spięcia końcówek parówki. W tym przypadku trzeba parówkę rozciąć z jednej strony i wywinąć delikatnie na zewnątrz (widać do doskonale na naszym zdjęciu).

Przepis: Parówki jajkiem

Prosty przepis na efektowne śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
334 w każdej porcji

Składniki

  • 2 parówki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie parówekParówki rozkrój z jednej strony, wywiń i ułóż na kształt serca. Końcówki połącz wykałaczką.
  2. Smażenie parówekParówki ułóż na lekko rozgrzanej oliwie, w środek wbij jajka. Smaż 2 minuty, a potem dodatkowo 2-3 minuty pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podać takie śniadanie? My, podobnie jak Jasiek Kuroń, polecamy, aby na talerzu obok parówki i jajka położyć przede wszystkim świeże warzywa: np. pomidory, ogórki i paprykę. Gotową parówkę z jajkiem można też posypać świeżym szczypiorkiem.

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...