Zamiast biec do apteki, nastawiam gar tej zupy. Doskonale sobie radzi z jesiennymi infekcjami

Dodano:
Pikantna zupa Źródło: Unsplash / Farhad Ibrahimzade
Wraz z nadejściem jesieni wokół nas jest więcej osób z różnymi infekcjami. Mnie i moją rodzinę też zaczynało brać przeziębienie. Jednak ugotowałam garnek rozgrzewającej zupy i pomogła. Po dwóch dniach nie było śladu po chorobie.

Gdy zaczyna brać przeziębienie, dobrze jest szybko reagować. Większość osób zaczyna łykać różne tabletki z apteki, ja zaś zazwyczaj gotuję garnek leczniczej zupy. Nie tylko dobrze radzi sobie z infekcjami, ale też doskonale smakuje. Taka kuracja to sama przyjemność.

Co warto dodać do zupy na przeziębienie?

Zupy na przeziębienie gotowane są zazwyczaj na mięsie kurczaka. To dlatego, że ma ono działanie przeciwwirusowe. Do takiej potrawy warto też jednak dorzucić trochę wartościowych warzyw i przypraw o działaniu rozgrzewającym. Jeśli chodzi o warzywa warto pamiętać o: cebuli, czosnku, ostrej papryce, ale też marchewce, buraku czy jarmużu. Z przypraw pomocne z pewnością okażą się: imbir, pieprz, chili, kurkuma. Połączenie powyższych składników z pewnością wesprze nas w walce z infekcjami.

Jak ugotować rozgrzewającą zupę?

Wiele osób przy przeziębieniach gotuje rosół i jest to dobry wybór. Mój jednak jest nieco lepszy, bo moja zupa oprócz kurczaka zawiera też kilka wzmacniających dodatków. Dzięki temu nie tylko doskonale smakuje, ale też wykazuje działanie lecznicze. Przygotowanie tej nieco orientalnej zupy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Mięso i warzywa wystarczy pokroić, podsmażyć, a potem ugotować w bulionie i całość doprawić. Tę zupę najlepiej jeść dobrze ciepłą, bo wtedy wzmaga się jej dobroczynna moc.

Przepis: Rozgrzewająca zupa na przeziębienie

Orientalna zupa z dodatkiem kurczaka, warzyw i przeciwwirusowych przypraw

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka pasty curry lub 1 świeże chili
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
  • makaron ryżowy lub sojowy

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPierś z kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w paski. Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w talarki lub w słupki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
  2. Podsmażanie składnikówW garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kawałki kurczaka i zrumień je ze wszystkich stron. Dodaj posiekany czosnek i imbir, chwilę całość przesmaż. Wsyp cebulę, marchewkę i paprykę i smaż kilka minut, by zaczęły się robić miękkie. Do składników na patelni dodaj pastę curry i całość chwilę przesmaż.
  3. Gotowanie zupyDo składników w garnku dodaj gorący bulion oraz sos sojowy. Zupę gotuj ok. 15 minut, by składniki dobrze się uwolniły i poprzenikały. Zupę dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posyp posiekaną zieleniną.

Wskazówka: Pod koniec gotowania do zupy można dodać 100-150 ml mleczka kokosowego. Potrawa stanie się bardziej aksamitna i sycąca.

Te potrawy też przegnają przeziębienie

Na przeziębienie dobre są nie tylko orientalna zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw czy rosół, ale też wiele innych potraw. Mogą być to dania, których podstawą jest wołowina, cielęcina czy jajka. Są one bogate w witaminę B2, która podnosi odporność. W czasie osłabienia dobrze jest też sięgać po tłuste ryby, które zawierają dużo wzmacniających kwasów omega-3. Kolejnymi zalecanymi produktami są: jogurty i kefiry, które zawierają bakterie probiotyczne, a także orzechy i zdrowe oleje.

Potrawy warto doprawiać przyprawami i ziołami, z których gro korzystnie działa w czasie infekcji. Oprócz pikantnych przypraw są to także: cynamon, goździki, tymianek czy rozmaryn. Na przekąskę zaś najlepsze będą owoce cytrusowe oraz kiwi, które kryją w sobie mnóstwo witaminy C.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...