Daktyle i 2 zdrowe składniki to ekspresowa przekąska. Odkąd po nią sięgam, czuję się lepiej

Dodano:
Daktyle w czekoladzie Źródło: Shutterstock / Inga Nielsen
Suszone daktyle, gorzka czekolada i orzechy to proste składniki, z których robię zdrową przekąskę. Zapewnia długie uczucie sytości i szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Daktyle to prawdziwa skarbnica związków odżywczych – zawierają m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Te słodkie owoce doskonale sprawdzają się zarówno jako baza, jak i dodatek do zdrowych deserów oraz np. koktajli. Często, jak nachodzi mnie ochota na bardzo słodką przekąskę, to w kilka chwil przygotowuję pyszne daktyle w czekoladzie. Ta banalnie prosta w przygotowaniu przegryzka to nie tylko doskonały sposób na mały głód, ale także prawdziwa bomba cennych witamin oraz minerałów, dzięki której możesz uzupełnić niedobory ważnych związków odżywczych.

Jak zrobić daktyle w czekoladzie?

Przygotowanie daktyli w czekoladzie nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności. Wystarczy poświęcić kilka minut, żeby móc cieszyć się smakiem zdrowej przekąski. Ponieważ daktyle mają bardzo słodki smak, obtaczam je w gorzkiej czekoladzie o wysokiej zawartości kakao, ale możesz również użyć czekolady mlecznej.

Posypkę robię z orzechów laskowych i pistacji niesolonych, które po podprażeniu na suchej patelni, zyskują bardziej wyrazisty smak i aromat. Orzechy na posypkę możesz grubo posiekać lub zmielić za pomocą malaksera, dopasowując stopień rozdrobnienia do indywidualnych preferencji.

Do przygotowania przekąski możesz użyć nie tylko daktyli suszonych, ale także daktyli świeżych, które trzeba pozbawić pestek. Świeże daktyle mają mniej wyrazisty smak – nie są bardzo słodkie, co jest związane z obecnością wody, a także są bardziej mięsiste. Porada: kupując daktyle, sprawdź, czy nie zawierają substancji konserwujących np. związków siarki.

Przepis: Daktyle w czekoladzie

Choć daktyle w czekoladzie mają sporo kalorii, to stanowią zdrową alternatywę dla bezwartościowych pod względem odżywczym batonów i innych słodyczy ze sklepu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 24 suszone daktyle bez pestek
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki pistacji łuskanych niesolonych
  • 3 łyżki łuskanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOrzechy laskowe i pistacje upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
  2. WykonanieKażdy daktyl zanurz w roztopionej czekoladzie, a następnie w posypce. Polecam podczas obtaczania daktyli korzystać z drewnianego patyczka do szaszłyków lub wykałaczki – nabijając daktyle na patyczek, unikniesz pobrudzenia rąk.
  3. ChłodzenieGotową przekąskę ułóż na talerzu lub półmisku i wstaw na chwilę do lodówki, żeby czekolada stężała.

Daktyle w czekoladzie są gotowe do spożycia, gdy tylko czekolada stężeje.

Dlaczego warto jeść daktyle?

Daktyle to bardzo zdrowe owoce, które w pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego. Włączenie do diety daktyli polecane jest m.in. osobom, które cierpią na zaparcia, zestresowanym oraz prowadzącym intensywny tryb życia. Spożywanie daktyli pomaga uzupełnić niedobory ważnych dla zdrowia pierwiastków mineralnych m.in. magnezu i potasu. Co więcej, daktyle są bogate w naturalne antyoksydanty, które redukują wolne rodniki tlenowe, zmniejszają stres oksydacyjny i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Warto jednak pamiętać, że daktyle są bardzo kaloryczne, co sprawia, że ich nadmiar w diecie może skutkować przybieraniem na wadze.

Kto powinien zrezygnować z jedzenia daktyli?

Niestety, nie każdy powinien włączać daktyle do swojej diety. Owoce te są bogate w cukry i mają wysoki indeks glikemiczny, więc nie są polecane dla diabetyków. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że daktyli nie powinny spożywać również m.in. osoby stosujące dietę ubogoresztkową.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...