W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald's

Dodano:
Ciastka francuskie Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Jak zamienić paczkę ciasta francuskiego w pyszny deser? To bardzo proste. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w ciasto i upiec. Cały proces zajmie ok. 30 minut, a ciastka będą smakować lepiej niż z McDonald's.

Ciastka z McDonald's to prosty deser przygotowany na bazie ciasta francuskiego i owoców. Bez problemu możecie zrobić takie, a nawet lepsze w domu. O tej porze roku nie mam wątpliwości, czym je nadziać. Sięgam po trzy sezonowe owoce, kroję je na kawałki i mieszam. Po upieczeniu w cieście zamieniają się w pyszną całość.

Jakimi owocami można nadziać ciasto francuskie?

Do nadziewania ciastek z ciasta francuskiego można wykorzystać przeróżne owoce. Dobrze jednak, by nie były zbyt soczyste, bo wtedy mogą rozmiękczyć ciasto, a co gorsza z niego wypłynąć. Dlatego ja zwykle wybieram mięsiste owoce, które bez problemu dadzą się pokroić na kawałki. O tej porze roku sięgam zazwyczaj po śliwki, gruszki i jabłka. Robię z nich mieszankę, która po upieczeniu smakuje jak wieloowocowy dżem. Oczywiście ciastka z ciasta francuskiego można też nadziać pojedynczymi owocami, np. brzoskwiniami, nektarynkami, jabłkami, śliwkami.

Jak zrobić ciastka francuskie z owocami?

Przygotowanie poduszeczek z ciasta francuskiego nie jest trudne, ani pracochłonne. Do ich przygotowania wystarczą nam: ciasto francuskie, owoce, trochę cukru i jajko. Składniki te nie są drogie, ani wyszukane, więc takie ciastka możesz przygotować nawet w tygodniu.

Przepis: Poduszeczki z ciasta francuskiego nadziewane owocami

Ciastka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkiem, gruszką i śliwką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 3-4 śliwki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 15-20 minut przed przygotowaniem. Owoce umyj, jabłka i gruszkę obierz, oczyść z nasion. Ze śliwek wyjmij pestki. Owoce pokrój w niedużą kostkę.
  2. Formowanie ciastekCiasto francuskie rozwiń, pokrój na 10-12 kwadratów równej wielkości. Po jednej stronie każdego kwadratu zrób 3-4 nacięcia. Owoce wymieszaj z cukrem. Na część ciasta bez nacięć połóż 2-3 łyżeczki owoców. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem, kwadraty złóż na pół, lekko dociśnij brzegi.
  3. Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciastka, posmaruj je pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Ciastka francuskie – kilka wskazówek

Z naszymi wskazówkami ciastka francuskie wyjdą, jak należy.

  • Owoce do nadziewania poduszeczek z ciasta francuskiego warto lekko dosłodzić i doprawić odrobiną mielonego cynamonu.
  • By ciastka dokładnie się skleiły, brzegi ciasta przed dociśnięciem dobrze jest posmarować białkiem, żółtkiem lub rozkłóconym jajkiem.
  • Wierzch ciastek warto posmarować resztką jajka, dzięki czemu ciastka ładnie się przyrumienią i będą bardziej apetyczne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...