Szef kuchni sprzedał mi patent na najlepszy pieczony kalafior. To prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej
Kalafior w polskiej kuchni zwykle gości w postaci gotowanej. Zazwyczaj bowiem serwujemy go z tartą bułką zrumienioną na maśle. Niektórzy gotują też z jego dodatkiem smaczną, lekką zupę. Jednak możliwości tego warzywa nie kończą się na tych dwóch potrawach. Dziś dowód na to – w postaci smacznego dania z piekarnika. Będzie to jedna z najsmaczniejszych wersji kalafiora, jaką jadłam.
Jak przygotować kalafior do zapiekania?
Kalafior przeznaczony do zapiekania warto wcześniej obgotować. Zwłaszcza że nie zapiekamy go w sosie. Dzięki temu zdecydowanie się łączny czas obróbki termicznej i kalafior nie będzie suchy, tylko soczysty. Kalafior należy więc oczyścić, opłukać i podzielić na duże różyczki. Te z kolei należy wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, aż zaczną się robić miękkie. Teraz różyczki kalafiora wystarczy dokładnie osączyć z wody.
Jak przyrządzić zapiekany kalafior?
Przygotowanie zapiekanego kalafiora nie jest trudne, ani czasochłonne. Tak, jak kalafior, warto też obgotować marchewkę. Można tu też wykorzystać marchewkę, która np. została z rosołu. Do kalafiora można też dodać podsmażone pieczarki, które dodadzą potrawie wyrazistego smaku. Smaku i soczystości doda całości pierzynka z żółtego sera. Gdy rozpuści się i lekko zrumieni, danie będzie gotowe do podania.
Przepis: Pieczony kalafior
Kalafior pieczony z dodatkami pod pierzynką z żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 marchewki
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki masła lub oleju
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKalafior podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w talarki. Wrzuć na wodę po kalafiorze i gotuj ok. 3 minuty, odcedź. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Podsmaż je na maśle.
- Pieczenie kalafioraNaczynie do zapiekania natłuść, ułóż w nim porcje kalafiora. Obłóż je marchewką i pieczarkami, posyp startym serem, oprósz pieprzem i papryką. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser lekko się zrumieni.
Zapiekany kalafior – kilka wskazówek
Tak przygotowany kalafior można podać jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.
- Do kalafiora warto też dodać kawałki szynki lub boczku. Dzięki temu potrawa będzie smaczniejsza i bardziej sycąca.
- Nim posypiecie kalafior serem, możecie go polać sosem beszamelowym. Dodatek ten sprawi, że potrawa będzie pożywniejsza i bardziej kremowa.
- Przed podaniem zapiekany kalafior warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Danie zyska na smaku i wartości odżywczej.