Kiedyś jedliśmy ten przysmak garściami. Łatwo go zrobić w domu, a jest niezwykle zdrowy

Dodano:
Chałwa Źródło: Shutterstock / AtlasStudio
W PRL-u chałwa była bardzo popularnym przysmakiem. Dziś jest nieco zapomniana, a szkoda, bo to bardzo zdrowy deser. Domową chałwę robi się łatwo, a potrzebne są tylko dwa składniki.

Chałwa to produkt, który w większości składa się z sezamu. To produkt bardzo kaloryczny, bo zaledwie jedna porcja (100 g) dostarcza organizmowi blisko pół tysiąca kalorii. Jednak wartości odżywcze chałwy i samych ziaren sezamu są do przeceniania, dlatego warto sięgać po ten smakołyk, jako zdrowy i naturalny deser.

Dlaczego chałwa jest zdrowa?

Chałwa sezamowa to źródło cennych kwasów tłuszczowych pochodzących z nasion sezamu. To dlatego sezam uznawany jest w zbilansowanej diecie za zdrowy produkt, który wspomaga pracę układu krążenia. Tłuszcze zawarte w sezamie pomagają obniżać stężenie trójglicerydów we krwi, dlatego chałwa będzie dobrą alternatywą na słodyczy na bazie masła, niezdrowych margaryn czy oleju palmowego.

To jednak nie wszystko. Chałwa jest bogata w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, jest także źródłem fosforu, magnezu, sodu i wapnia. Ziarna sezamu są też źródłem białka. Aby jednak cieszyć się z pełni właściwości chałwy, dobrze jest zrobić ją z niełuskanych ziaren sezamu. Taki sezam jest bez trudu dostępny w sklepach i na półkach ze zdrową żywnością.

Jak zrobić domową chałwę?

Zrobienie dobrej, domowej chałwy nie jest trudne, ważne jest jednak, aby przy miksowaniu sezamu nie robić tego zbyt długo, bo z ziaren zacznie się wytrącać olej (a tego w przypadku robienia chałwy nie chcemy). Do sezamu najlepiej dodać płynny miód o delikatnym smaku.

Przepis: Domowa chałwa

Prosty przepis na chałwę z sezamu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g ziaren sezamu + 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki miodu

opcjonalnie:

  • 2 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziaren sezamuZiarna sezamu upraż na suchej patelni i odstaw do ostudzenia. Wrzuć ziarna do kielicha blendera i miel do momentu, aż powstanie jednolita masa.
  2. Robienie chałwyDo sezamu dodaj miód i wymieszaj łyżką lub szpatułką. Załóż rękawiczki i wyrób dłonią składniki chałwy na plastyczną masę. Jeżeli jest bardzo sucha i się kruszy, to możesz dodać 1-2 łyżki wody.
  3. Formowanie chałwyForemkę wysyp dwoma łyżkami sezamu (i opcjonalnie również posiekanymi migdałami. Przełóż masę chałwową i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Smak domowej chałwy można modyfikować ulubionymi dodatkami. Może to być np. odrobina ekstraktu z wanilii albo 2-3 łyżki gorzkiego kakao. Nasza propozycja to chałwa z kawałkami migdałów, ale mogą to być również dowolne orzechy: świetnie sprawdzą się pistacje albo orzechy włoskie. I migdały i orzechy zawsze warto wcześniej uprażyć na suchej patelni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...