To ciasto w PRL-u było hitem. Słodkie kromki wystarczy przełożyć prostym kremem

Dodano:
Metrowiec Źródło: Shutterstock / Tasty Escapes
Metrowiec albo inaczej babka metrowa to ciasto, które w PRL-u znała każda gospodyni. Jest proste, a niezwykle efektowne. Polecam sprawdzony przepis.

Metrowiec to ciasto złożone z dwóch babek: jasnej i ciemnej. Jeśli rzeczywiście robisz z nich jedno ciasto, wychodzi ono bardzo długie, stąd nazwa: metrowiec lub babka metrowa. Ciasto kroi się ukośnie, przez co wygląda niezwykle efektownie i ładnie.

Jak zrobić ciasto metrowiec?

Są dwie szkoły robienia metrowca. My podajemy tę szybszą, czyli pieczenie jednocześnie dwóch babek. Ale jeśli nie masz dwóch identycznych foremek, możesz upiec najpierw ciasto ciemne, a potem jasne wykorzystując tę samą foremkę. Wówczas jednak lepiej od razu podzielić składniki na dwie części i drugie ciasto zacząć robić dopiero wtedy, kiedy pierwsze jest w piekarniku (dzięki temu nie straci na puszystości). Babkę metrową robi się w podłużnych, wąskich foremkach.

Krem do metrowca to prosty krem budyniowy na bazie budyniu i masła. Ważne jest, aby budyń do zrobienia kremu był przestudzony, ale nie schłodzony w lodówce. Masło musi być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je od razu. W zależności od preferencji możesz krem dosłodzić jeszcze bardziej (na etapie ubijania dodaj wówczas odpowiednią dla siebie ilość cukru pudru).

Polewa to najprostsza i pyszna polewa ze śmietanki i czekolady. To lepsza polewa niż ta, którą robiono w PRL-u, kiedy prawdziwa czekolada była luksusem. Dziś można sobie na niego pozwolić. Ciasto polane polewą można dodatkowo udekorować orzechami, posypkami lub wiórkami kokosowymi.

Przepis: Ciasto metrowiec

Tradycyjny przepis na babkę metrową z budyniem. Proporcje na foremkę 10 na 40 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

na krem:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 łyżka cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 kostka miękkiego masła

na polewę:

  • 150 g śmietanki 30 %
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotuj budynie z mlekiem i dodatkowym cukrem, odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Uszykuj dwie identyczne, podłużne foremki na ciasto.
  2. Robienie ciastaJajka utrzyj na puszystą masę cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodaj olej oraz wodę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel gotowe ciasto na dwie części: do jednej dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Przelej ciasto do foremek i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka).
  3. Robienie kremuMiękkie masło zmiksuj na bardzo puszystą i jasną masę. Nie przestając miksować, dodawaj partiami ostudzony budyń.
  4. Składanie ciastaOba ciasta pokrój na kromki grubości ok. 1,5-2 cm. Układaj kromki jedna za drugą naprzemiennie (jasna, ciemna), każdą smarując kremem. W ten sposób powstanie bardzo długie ciasto.
  5. Robienie polewyCzekoladę pokrusz. W rondelku podgrzej śmietankę (ale nie gotuj). Dodaj czekoladę i mieszaj energicznie, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką na gładką polewę. Polej ciasto i zostaw, aż polewa zastygnie.

Rada: gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, dlatego najlepiej zrobić dwa mniejsze metrowce, niż jeden bardzo długi.

Jak kroić metrowiec?

Cały sekret metrowca to odpowiednie jego pokrojenie. Gotową babkę metrową kroi się pod skosem, tak aby jeden kawałek zawierał kilka kromek przełożonych kremem budyniowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...