Ten efektowny deser robię z 3 tanich składników. Podstawą jest gotowe ciasto francuskie

Dodano:
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Fuzull Hanum
Patrząc na ten apetyczny deser, aż trudno uwierzyć, że robi się go z trzech składników i w zaledwie 40 minut. A tyle rzeczywiście wystarczy, by uformować ciastka i je upiec. Będą jak znalazł na mniejsze i większe okazje.

Z ciasta francuskiego można szybko przygotować wytrawne i słodkie przekąski. Wystarczy położyć na nim 1-2 składniki, uformować i upiec, by otrzymać coś smacznego. Dziś proponuję jabłkowe róże, które wprost zachwycają niecodziennym wyglądem. A robi się je bardzo prosto. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jak uelastycznić plasterki jabłka?

Jabłkowe róże, jak sama nazwa wskazuje, zawierają jabłko. A dokładniej mówiąc plasterki jabłek. Najlepiej wybierać tu jabłka o czerwonej skórce, bo wtedy deser prezentuje się najbardziej efektownie. By zaś ciasto z plasterkami dało się uformować w róże, plasterki muszą być cienkie i elastyczne. W tym celu jabłko należy umyć, przekroić na cztery części, usunąć gniazdo nasienne i pokroić je w cienkie półplasterki. Po skropieniu plasterków sokiem z cytryny, należy podgrzać je np. w kuchence mikrofalowej przez ok. minutę. Dzięki temu zmiękną i zrobią się elastyczne.

Jak zrobić róże jabłkowe z ciasta francuskiego?

Róże z ciasta francuskiego robi się naprawdę prosto. Ciasto wystarczy pokroić w długie paski o szerokości ok. 5 cm. Jabłka zaś w cienkie półplasterki. Potem pozostaje już tylko ułożenia plasterków jabłek na cieście i zrolowania całości w apetyczną różę.

Przepis: Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Efektowne róże jabłkowe z ciasta francuskiego z dodatkiem dżemu pomarańczowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki dżemu morelowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie półplasterki. Plasterki włóż do miski, skrop sokiem z cytryny, żeby zapobiec ich ciemnieniu. Miskę z jabłkami wstaw do mikrofalówki na minutę lub podgrzewaj jabłka na małym ogniu, aż zmiękną i staną się elastyczne. Jabłka wystudź.
  2. Przygotowanie paskówCiasto francuskie rozwiń, posmaruj dżemem, pokrój wzdłuż krótszego boku w paski o szerokości ok. 5 cm. Na połowie paska, wzdłuż długości ułóż plasterki jabłek, tak by wystawała z nich nieco skórka. Wolną stroną ciasta przykryj jabłka, składając pasek na pół.
  3. Formowanie różyczekKażdy złożony na pół pasek ciasta posmaruj z jednej strony białkiem. Zwiń ostrożnie paski ciasta z jabłkami, w dość ścisłe rozetki.
  4. Pieczenie ciastekGotowe róże ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Lekko przestudzone ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.

Wskazówka: Jabłka można podgrzać lub podgotować z dodatkiem cukru i cynamonu. Wtedy ciastka będą jeszcze smaczniejsze.

Czym warto posmarować ciasto francuskie?

By jabłkowe róże miały pełniejszy smak i były przyjemnie wilgotne, paski ciasta można posmarować ulubionym dodatkiem. My użyliśmy dżemu morelowego, ale można też sięgnąć po dżem pomarańczowy czy domowy, agrestowy. Dobrym pomysłem jest też posmarowanie ciasta francuskiego wystudzonym budyniem śmietankowym lub waniliowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...